Kaník: Prvý pilier nebude mať silu v budúcnosti zabezpečiť dôchodky

TA3
10.5.2012 19:39

Prvý pilier nebude mať v budúcnosti silu na zabezpečenie dostatočne vysokých dôchodkov. Aj toto je dôvod vzniku a existencie druhého piliera, ktorý dnes na záver piateho rokovacieho dňa druhej parlamentnej schôdze obhajoval opozičný politik Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS).

Kaník: Prvý pilier nebude mať silu v budúcnosti zabezpečiť dôchodky
ČTK

Zastával sa tiež ešte ním nastaveného 9-% odvodu do druhého piliera. "Je to najviac v Európe, čo je zo strany Smeru-SD často kritizované. Čo je zlé na tom dať občanom na ich účty čo najviac? Dať im čo najmenej nebolo mojím cieľom," podotkol v rozprave k Programovému vyhláseniu vlády (PVV) SR.

Jeho cieľom tak bolo vytvoriť pre sporiteľov priestor, aby si na svojich účtoch nasporili dostatočnú sumu na zabezpečenie sa v starobe. "Keď na toto hromžíte, tak hromžíte na to, že chceme, aby sa mali ľudia lepšie. Kde je tu logika?" spýtal sa. Dodal, že takýto prístup mu pripomína, akoby sa Smer-SD "hneval" na rast priemernej mzdy.

Vládny poslanec Juraj Blanár (Smer-SD) mu však odkázal, že jediným jeho cieľom bolo vytvoriť biznis za garantované peniaze, preto dal peniaze do súkromných rúk. "Prečo nevznikla štátna dôchodková správcovská spoločnosť? Na toto ste nikdy neodpovedali," podotkol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok