Svetová ekonomika čelí podľa vedenia MMF trom veľkým výzvam

TA3 TASR
20.4.2018 10:26

Globálna ekonomika čelí trom veľkým výzvam, myslí si zástupca šéfky Medzinárodného menového fondu Tchao Čang. Medzi ne patria obchodné spory, fiškálne a finančné riziká a snaha o inkluzívny rast.

Svetová ekonomika čelí podľa vedenia MMF trom veľkým výzvam
SITA/AP

Aj keď globálnej ekonomike sa aktuálne darí, už sa na horizonte ukazujú mraky, varoval Tchao Čang. V rozhovore pre CNBC vymenoval tri veľké výzvy pre globálnu ekonomiku, ktorými sú napätia v oblasti obchodu, fiškálne a finančné riziká a pokračujúce úsilie o dosiahnutie inkluzívneho rastu.

Podľa Čanga všetko nasvedčuje tomu, že obchodné spory sa vyriešia spoluprácou. Prípadná eskalácia by mohla mať negatívny vplyv na globálnu ekonomiku.

Globálny dlh dosiahol v roku 2016 podľa MMF rekordných 164 biliónov USD (132,45 bilióna eur) a, ako upozornil Čang, je vyšší než počas poslednej finančnej krízy z roku 2008. Už tento samotný fakt je podľa neho dostatočne alarmujúci. Vlády si musia uvedomovať svoju fiškálnu situáciu, zabezpečiť udržateľnosť svojich financií a prehodnotiť, či fiškálna expanzia je životaschopnou možnosťou na podporu rastu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok