Premiér sa stretol so SNS, hovorili o zlepšovaní komunikácie

TA3 SITA TASR
19.4.2018 16:44

Peter Pellegrini sa stretol so šéfom koaličnej strany SNS Andrejom Dankom a diskutoval s ním o problémoch z posledných dní. Národniari predtým zverejnili svoje výhrady, ktoré mali voči premiérovi a pre ktoré sa vraj necítili v koalícii komfortne.

Nešlo o hádky a posilňovanie pozície

Zdá sa, že obaja si postoje vyjasnili. "Máme za sebou priateľské stretnutie, ktorého formát budeme opakovať", uviedol Danko po stretnutí pri spoločnom vyhlásení. Na stretnutí sa podľa Danka venovali otázkam zlepšovania komunikácie aj otázkam v súvislosti s fungovaním koalície. Odmietol, že išlo o posilňovanie pozícii SNS či o vyvolávanie hádok. Šéf SNS na záver zopakoval, že alternatíva ku súčasnej koalícii neexistuje.

Stretnutie so širším vedením SNS si pochvaľoval aj smerák Pellegrini. Posledné udalosti nazval daňou za hektiku a nedorozumením. Rokovanie bolo podľa neho odborné a konštruktívne. "Uistil som koaličného partnera, že jedinou prioritou je napĺňať programové vyhlásenie vlády, že nemienim otvárať proeurópsku orientáciu SR ale že nebudeme meniť ani náš postoj k východným susedom," uviedol Pellegrini.

Otázky, ktoré prináša vládnutie

Danko po stredajšom rokovaní predsedníctva informoval, že si SNS pozve Pellegriniho, aby si vydiskutovali postoje k otázkam, ktoré prináša vládnutie. Kým bol predsedom vlády Robert Fico, podľa Danka nevznikalo toľko trecích plôch ako sa to javí teraz počas premiérovania Petra Pellegriniho.

Dankovi prekážalo, že nebol informovaný o demisii ministra vnútra a nechce tiež prosiť o financie na prioritné oblasti strany. Rovnako chce vedieť, kto bude šéfovať rezortu vnútra aj to, kto bude novým policajným prezidentom. "Nechceme sa dozvedať o krokoch našich partnerov z tlačových besied, pretože to považujeme za elementárnu neúctu k Slovenskej národnej strane," dodal Danko s tým, že sa takto necíti v koalícii komfortne. Zdôraznil ale, že koaličnú dohodu SNS neotvára. 

Koaličný Most-Híd sa s kritikou SNS voči Pellegrinimu nestotožňuje. "Nevnímame žiadne posuny vládnej koalície v zásadných politických otázkach," uviedla strana vo svojom stanovisku. Pellegrini povedal, že diskutovať príde rád, ospravedlnil sa, že o personálnych veciach okolo ministerstva vnútra neinformoval Danka dosť skoro, pripisoval to zhonu. Národniarov chce uistiť, že je ich spojenec a nie nepriateľ a sľubuje, že vytvorí podmienky, aby aj ministri za SNS mohli napĺňať svoje priority.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok