Castrovci na čele Kuby končia, ostrov má nového prezidenta

TA3 ČTK TASR
19.4.2018 15:45

Kubánsky parlament zvolil podľa očakávaní za prezidenta krajiny Miguela Díaza-Canela, ktorý bol jediným kandidátom na nástupcu Raúla Castra na tomto poste.

Doterajšia 86-ročná hlava štátu odovzdala v záverečný deň dvojdňového zasadnutia kubánskeho Národného zhromaždenia funkciu svojmu nástupcovi Díazovi-Canelovi. Poslanci ho zvolili v tajnom hlasovaní 99,83 % hlasov. Doterajší viceprezident dostal 603 hlasov zo 604 možných, oznámil to predseda kubánskeho parlamentu.

ert_7f000001-9fed-325a.jpg

Ako zhodnotila agentúra AP, zvolením 57-ročného Díaza-Canela sa presunula vláda tejto ostrovnej krajiny prvýkrát po takmer 60 rokoch do rúk politika mimo rodiny Castrovcov. Canel tak v najdôležitejšej štátnej funkcii nahradí o tri desaťročia staršieho Raúla, ktorý naďalej ostáva na čele vládnucej Komunistickej strany Kuby, ktorá dohliada na politické a sociálne aktivity.

Raúl Castro prezidentský post zastával od roku 2008. Vo funkcii vtedy vystriedal svojho brata, medzičasom zosnulého vodcu kubánskej revolúcie Fidela Castra. Castrovci vládli na Kube od roku 1959.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok