Jarjabek pochválil opozíciu za konštruktívnosť, Krajcer koalíciu za program

TASR
10.5.2012 15:44

Vládny Smer-SD nadviazal v oblasti kultúry na všetko dobré, čo v nej bolo za posledné obdobie urobené a bolo aj na čo nadviazať. V parlamente to uviedol predseda výboru pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek.

Jarjabek pochválil opozíciu za konštruktívnosť, Krajcer koalíciu za program
SITA

"Táto vláda si uvedomuje dlhodobý verejný dlh voči kultúre. Každé euro vložené do kultúrnych aktivít sa vracia až trojnásobne," upozornil Jarjabek s tým, že kultúrne aktivity na seba viažu množstvo vedľajších činností. Aj vtedy, keď sa človek vyberie do divadla, dá podľa Jarjabka napríklad zarobiť taxikárovi, kaviarni či predajni odevov. "Európske zdroje dnes zaraďujú kultúru medzi ekonomicky najefektívnejšie oblasti, hoci aj tu sú rozdiely," povedal.

Osobitnú kapitolu však podľa Jarjabkových slov tvoria verejnoprávne médiá. "Tu treba v prvom rade vyriešiť financovanie, ktoré doriešené nie je. Sme v situácii, keď staré prestáva platiť, ale nové ešte neexistuje," podotkol na margo zákona, ktorým bývalá koalícia zrušila koncesionárske poplatky, ale až od roku 2013.
Exminister kultúry Daniel Krajcer (SaS) Jarjabka upozornil, že verejnoprávne médiá sú aktuálne ekonomicky skonsolidované, čo je podľa jeho slov naozaj výnimočný stav. Na druhej strane časť PVV venovanú kultúre Krajcer pochválil. "Súhlasím, že vládny program je nekonkrétny, oblasť kultúry je však svetlou výnimkou," zdôraznil opozičný poslanec.

Jarjabek priznal, že v PVV chýbajú bombastické záväzky o dvojnásobných platoch či strhujúce vízie. "Áno, to je pravda, vládny program je však o niečom inom. Je skladačkou konštatovaní, ktoré majú nudne monotónny vzorec. Popisujú reálny stav a definujú predstavu, ako by sa mal tento daný stav zmeniť," vysvetlil.

Zároveň privítal ambíciu vlády neformulovať v PVV len agendu Smeru, hoci volebný výsledok by to strane umožňoval. "Snažíme sa hovoriť nielen za svojich voličov, ale za občanov SR. Je to nový tón v slovenskej politike, ktorý vyvoláva aj veľa nervozity medzi militantnými predstaviteľmi a priaznivcami opozičných politických síl," dodal Jarjabek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok