Hlava holá ako koleno straší mužov. Kto za to v skutočnosti môže?

TA3 ČTK
21.4.2018 09:56

Vedci opakovane hľadajú akýsi „gén plešatosti“, ktorý by mohol byť zázračným kľúčom k pochopeniu veľkej mužskej obavy. Niekedy sa zvyklo hovoriť, že ide o dedičstvo po matkinej rodine, vedci však zvažujú aj iné možnosti.

Hlava holá ako koleno straší mužov. Kto za to v skutočnosti môže?
ČTK/PICTURE ALLIANCE/Jenny Norquist

Rozhoduje matkina rodina?

Dlhé roky mnohí ľudia verili, že gény mužskej plešivosti sa odovzdávajú prostredníctvom chromozómu X z matky na syna. Ľudová múdrosť radila neveste pozrieť sa na mužov v príbuzenstve z matkinej strany ženícha, aby si urobila predstavu o tom, ako bude jej milovaný po čase vyzerať.

Magazín Business Insider sa pozrel bližšie na lekárske názory. Vedci tvrdia, že za rednúce vlasy treba viniť oboch rodičov. "Aby ste posúdili, aká veľká je šanca, že budete plešatieť, pozrite sa na všetkých príbuzných v rodinách svojej matky aj otca," uviedla Dawn Davisová, lekárka z dermatologického oddelenia Kliniky Mayo.

Existuje niekoľko dôvodov, ktoré naznačujú, že je to pravda. V prvom rade si vedci stále nie sú istí, ktoré gény sú určujúce pre stratu vlasov a odkiaľ prichádzajú. Myslia si však, že k nim prispievajú obe strany rodiny. A je tu ešte jeden dôležitý faktor. Keďže matka ma dva chromozómy X, zisťovať pohľadom na mužských príbuzných, či vám budú padať vlasy, je v podstate zbytočné.

britain-royals-easter-15898-cd98ef61fc6b45a58a880d66cffd3e07_7f000001-2b20-c1e3.jpg

Zmeny pohlavných hormónov

Vedecký termín pre bežnú stratu vlasov je androgénna alopécia. Ak ňou trpíte, nie ste sami. Zhruba polovica dospelých mužov trpí vypadávaním vlasov skôr, ako prekročí štyridsiatku.

Vlasy na hlave vydržia zhruba dva až tri roky, a potom ich nahradia nové v cykle trvajúcom mesiace. Keď vlasy vypadávajú, ale nové ich nenahrádzajú, alebo ich nahradia omnoho tenšie vlasy, potom začnete plešatieť.

Špecifické faktory, ktoré rozhodujú o tom, ako veľmi bude hlava holá, sú stále dosť záhadné. Vedci veria, že tento stav je prevažne genetický a spôsobujú ho zmeny našich pohlavných hormónov.

Vedecká štúdia z tohto roku predložila hypotézu, že ľudia pravdepodobne prídu o vlasy, pokiaľ sa zvýši koncentrácia jedného z pohlavných hormónov - dihydrotestosterónu -  v tkanive hlavy. Tento hormón spôsobuje, že sa vlasy stenčia a dokonca prestanú úplne vyrastať z vlasových korienkov.

aptopix-trump-61315-b2aea05b014f4f10a9719e8f1757b06e_7f000001-2cab-4792.jpg

Hľadá sa gén plešatosti

I keď to nie je úplne vina vašej matky, jej gény môžu hrať svoju úlohu, predovšetkým keď začnete plešatieť pred dosiahnutím stredného veku. Nemecká štúdia z roku 2005 naznačila, že plešatenie pred 40 rokom môže diktovať gén v chromozóme X, čo znamená, že tato predispozícia prichádza z matkinej strany rodiny.

Hypotéza nemeckých vedcov uvádza, že muži, ktorí zdedili od matky údajný "gén plešatosti", majú  predispozíciu pre vyššie množstvo receptorov mužského pohlavného hormónu androgén v koži hlavy, a v dôsledku toho začínajú skôr plešatieť.

Profesor Markus Nöthen, ktorý sa na tejto štúdii podieľal, uviedol, že rovnako existujú "náznaky, že sa na tomto procese podieľajú i ďalšie gény, ktoré nie sú závislé na pohlaví rodičov." Nöthen v roku 2008 viedol ďalšiu štúdiu, do ktorej sa zapojilo viac ako 600 nemeckých mužov, a zistil, že na skorý nástup mužského plešatenie má vplyv umiestnenie chromozómu 20. A to naznačuje, že na "géne plešatosti" sa podieľa ako matkina, tak otcova DNA.

france-cannes-moonrise-kingdom-photo-call-71da0ac5c99741b1bcb68dbea6cbc797_7f000001-29f2-b081.jpg

Na životnom štýle záleží

Do hry ale vstupujú aj iné ako genetické faktory. Štúdia urobená v roku 2013 za účasti viac ako 3 100 mužov v Južnej Kórei zistila, že na skorú stratu vlasov má vplyv aj fajčenie a pitie alkoholu.

Pretrvávajúce záhady okolo plešatenia vysvetľujú, prečo je tak ťažké vytvoriť genetickú liečbu plešatosti, ktorá sa stala novým svätým grálom vlasových vedcov. Jedna z možností, ako sa k plešateniu postaviť, je s hrdosťou ju prijať, oholiť zbytky vlasov a začať nosiť lesklú hlavu. Napokon, vedci zistili aj to, že ľudia majú tendenciu mužov popisovať ako silnejších a vyšších po tom, ako si ju oholili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok