SNS má problém s Pellegrinim, premiéra pozvala na stretnutie

TA3 SITA TASR
18.4.2018 11:14

Andrej Danko sa po mimoriadnom rokovaní predsedníctva SNS spolu s vedením strany postavil pred novinárov a hovoril o problémoch a trecích plochách, ktoré vnímajú národniari v koalícii po rekonštrukcii vlády. Premiér odkázal, že sa so SNS stretne. Most-Híd výhrady dankovcov nezdieľa.

Pri Ficovi to vraj bolo lepšie

Predsedníctvo podľa Danka rohodlo o tom, že SNS si pozve na stretnutie nového premiéra Petra Pellegriniho, s ktorým si chce vyjasniť postoje "k rôznym otázkam, ktoré prináša vládnutie". Kým bol predsedom vlády Robert Fico, podľa Danka nevznikalo toľko trecích plôch ako sa to javí teraz počas premiérovania Petra Pellegriniho. Dankovi prekážalo, že nebol informovaný o demisii ministra vnútra a nechce tiež prosiť o financie na prioritné oblasti strany. Rovnako chce vedieť, kto bude šéfovať rezortu vnútra aj to, kto bude novým policajným prezidentom. "Nechceme sa dozvedať o krokoch našich partnerov z tlačových besied, pretože to považujeme za elementárnu neúctu k Slovenskej národnej strane," dodal Danko.

Pellegriniho označil Danko za neznámeho pre SNS z pohľadu postojov a chce s ním hovoriť napríklad o zahraničnej politike, otázke migrácie a kvót. "Je tých tém strašne veľa, ktoré by mohli dospieť k tomu, že by komunikácia SNS s pánom Pellegrinim bola komplikovaná. Potrebujeme sa cítiť komfortne v tejto vláde. Sú témy, ktoré nám pán Pellegrini musí zodpovedať, pokiaľ máme mať voči nemu dôveru," povedal Danko.

Sľúbil, že SNS urobí všetko preto, aby si svoje postoje inteligentne vysvetlili tak, aby sa v piatok konala vláda a boli schválené zákony. Danko priznal, že inicioval odsunutie rokovania vlády zo stredy na piatok, aby si vydiskutovali názory. Naznačil aj problém s ministerstvom financií. "Odmietam sa klaňať, prosiť o financie, aby som musel tvrdo bojovať o veci, ktoré sú prirodzené vo funkčnom štáte," uviedol.

Most nezdieľa Dankove názory

Pellegrini sa so SNS stretne, odkázal v stanovisku. Súčasnú koalíciu považuje za jedinú záruku stability pre Slovensko. Premiér tiež deklaroval, že jeho „zásadnou prioritou je napĺňanie programového vyhlásenia vlády a vytváranie podmienok pre prácu ministrov všetkých troch koaličných strán tak, aby ich rezorty úspešne napredovali“.

Nezdieľame názory Andreja Danka, uviedol tretí koaličný partner, bugárovci. "Nevnímame žiadne posuny vládnej koalície v zásadných politických otázkach," uviedol Most-Híd vo svojom stanovisku. Bugárovci tvrdia, že ak by takýto pocit nadobudli, budú to riešiť ako doteraz vo vnútri koalície. "Pre nás platí programové vyhlásenie vlády, ktoré je v zahraničnej politike jednoznačné," vyhlásila strana, podľa ktorej sa koalícia musí v prvom rade sústrediť na dôležité a vážne úlohy stojace pred Slovenskom. "A tomu určite nepomáha riešenie problémov a prípadných nezhôd pred médiami a verejnosťou," uzavrela strana.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok