Staré problémy i nové výzvy. Macron hovoril o budúcnosti EÚ

TA3 TASR
17.4.2018 13:52

Francúzsky prezident Emmanuel Macron predstúpil pred poslancov Európskeho parlamentu, aby predstavil svoju víziu modernizácie Únie. Spoločenstvo potrebuje podľa šéfa Elyzejského paláca čo najskôr takzvanú cestovnú mapu pre reformu eurozóny.

Neustále spochybňovanie základov

Budúca Európa musí byť zvrchovaná, solidárna a pripravená čeliť novým výzvam. Uviedol to francúzsky prezident Emmanuel Macron, keď v utorok dopoludnia - ako v poradí štvrtý líder členského štátu EÚ - vystúpil pred poslancami Európskeho parlamentu a predstavil svoje vízie o budúcnosti Európskej únie. Macrona v pléne EP privítal predseda tejto inštitúcie Antonio Tajani, ktorý ocenil jeho zámer zbližovať postoje medzi občanmi a inštitúciami EÚ.

Macron pred poslancami - ale aj pred predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom a šéfkou európskej diplomacie Federicou Mogheriniovou - upozornil, že aj vďaka slobodne voleným predstaviteľom EP môže Európa napredovať na báze hľadania kompromisov. Francúzsky prezident priznal, že v rámci EÚ existujú rozkoly a pochybnosti, riešia sa problémy s brexitom a že európske spoločenstvo je takmer každý mesiac vystavené spochybňovaniu vlastných základov.

Fascinovaní neliberálnosťou

"Egoizmy prevažujú nad tým čo nás spája. Tiež sme fascinovaní neliberálnosťou a sú tu aj geopolitické hrozby v podobe konfliktov na Blízkom východe či v regióne Sahelu," opísal situáciu Macron, podľa ktorého mnoho Európanov v súčasnosti vzhliada k autoritárskym režimom.

Macron
pripomenul, že Európa musí čeliť novým výzvam, ako sú digitalizácia a klimatická zmena, ktorá podkopáva základy našej priemyselnej spoločnosti. 

Francúzsky prezident pred europoslancami vyzval na jednotu EÚ a spoločný boj za ideály. Spresnil, že svoje vízie zakladá na dvoch základných presvedčeniach: na dôležitosti demokracie a na budovaní európskej zvrchovanosti, vďaka ktorej EÚ dokáže odpovedať na očakávania občanov.

"Európska demokracia je v súčasnom svete najväčšou šancou a bolo by chybou vzdať sa našej identity," uviedol Macron. Spresnil, že ide o identitu založenú na rešpektovaní práv jednotlivcov, menšín a základných práv v rámci liberálnej demokracie, čo odlišuje Európu od autoritárskych režimov. Nacionalistické tendencie, populizmus a vzdávanie sa slobôd sú podľa neho "cestou do priepasti". "Chcem autoritu demokracie, nie autoritárstvo," dodal.

Pestovať dialóg s občanmi

Macron upozornil, že chce presadzovať Európu založenú na suverenite vo viacerých oblastiach: vo sfére digitalizácie (kde víta zdanenie digitálnych firiem), vo sfére svetového obchodu (kde chce brániť záujmy európskych spotrebiteľov), v oblasti energetiky a ochrany životného prostredia (kde trvá na implementácii parížskej klimatickej dohody), ale aj v oblasti sociálnej, pričom sa vyslovil za daňovú harmonizáciu a konvergenciu, čiže zbližovanie príjmov.

Doplnil, že európsku suverenitu treba vnímať ako nadstavbu k národnej suverenite, lebo národné štáty samotné nemôžu zvládať veľké krízy v oblasti migrácie, ohrozenia bezpečnosti či klimatických zmien. Podľa neho je dôležité pestovať intenzívny dialóg s občanmi, aby rástol ich záujem o voľby do Európskeho parlamentu a politikom odkázal, že nemôžu za všetko zlé, čo sa deje v Európe viniť Brusel alebo Štrasburg.

"Tieto európske zvrchovanosti budem naďalej budovať a mali by sa odzrkadliť aj vo viacročnom finančnom rámci," odkázal Macron. Francúzsko je podľa neho ochotné navýšiť zdroje do eurorozpočtu, ale chce ich nasmerovať najmä do inovácií, digitalizácie, spoločnej obrany a riešenia migrácie ako ja modernizácie súčasnej politiky v daňovej a sociálnej oblasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok