Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sony zmenšuje svoj špeciálny pracovný tablet Digital Paper

Sony zmenšuje svoj špeciálny pracovný tablet Digital Paper
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 4. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pred niekoľkými rokmi vydala japonská Sony tablet s názvom Digital Paper, ktorý bol navrhnutý pre profesionálov, aby mohli čítať a písať dokumenty bez použitia skutočného papiera. Displej tabletu využíva technológiou elektronického atramentu, ktorá je prívetivá pre ľudské oči, čo sa odráža aj na dlhej výdrži batérie. Sony aktualizovala tablet minulý rok, no stále bol veľký a drahý a preto sa teraz rozhodla vydať jeho menšiu a dostupnejšiu verziu s označením DPT-CP1.

Pôvodný tablet Digital Paper nepatril rozhodne medzi príliš prenosné zariadenie, keďže mal simulovať reálny papier, jeho rozmery sa blížili formátu A4. Jeho nástupca DPT-RP1 sa síce zmenšil o niekoľko milimetrov a ubral aj na váhe, no najnovšia verzia tabletu DPT-CP1 je ešte kompaktnejšie mobilné zariadenie s rozmermi vo formáte A5. Navyše sa hrúbka tabletu stlačila len na 5 milimetrov, čo sa samozrejme odrazilo aj na váhe, ktorá je len 240 gramov.

Displej tabletu s technológiou elektronického atramentu (e-ink) má uhlopriečku 10,3 palcov a jeho rozlíšenie je 1 404 x 1 872 bodov. Používateľom ponúka 16 úrovní nastavenia škály šedej farby. Technológia e-ink má výhodu v tom, že nenamáha ľudské oči pri dlhšej práci a displej je dobre čitateľný aj na priamom slnečnom svetle bez toho, aby dochádzalo k nejakým odrazom.

Tablet Sony Digital Paper DTP-CP1 s technológiou zobrazenia e-ink je určený pre profesionálnych používateľov.

Okrem čítania dokumentov vo formáte PDF (jediný podporovaný formát) môžu používatelia tabletu Digital Paper tiež písať vlastné poznámky a pridávať komentáre prostredníctvom dodaného aktívneho digitálneho pera. Tablet je poháňaný 64-bitovým štvorjadrovým procesorom Marvell a kapacita vnútorného úložiska je 16 GB. Sony pre ukladanie dokumentov vyhradila k dispozícii približne 11 GB, čo by malo byť dostačujúce pre uloženie až 10 000 dokumentov.

Tablet Sony Digital Paper DTP-CP1 má uhlopriečku 10,3 palcov a rozlíšenie displeja je 1 404 x 1 872 bodov.

Konektivita je zabezpečená bezdrôtovými technológiami Bluetooth 4.2 a Wi-Fi 802.11ac, ktoré sa dajú využiť v novej aplikácii pre zdieľanie dokumentov medzi tabletom Digital Paper a smartfónom. Nechýba ani bezdrôtové pripojenie NFC. Výdrž batérie je udávaná až na 3 týždne, zatiaľ čo batéria v dotykovom pere by mala na jedno nabitie vydržať zhruba mesiac pravidelného používania.

Nový tablet Sony Digital Paper DPT-CP1 bude k dispozícii v Japonsku od začiatku júna za cenu okolo 70 000 JPY (približne 527 EUR). Spoločnosť Sony zatiaľ neoznámila plány pre distribúciu tabletu Digital Paper aj do ďalších krajín.

Displej s technológiou e-ink je dobre čitateľný aj na priamom slnečnom svetle.