Nakrútili diviaka, ktorý pobehoval v centre Bratislavy

TA3 TASR
16.4.2018 15:02

V centre Bratislavy na Dunajskej ulici pobehoval v sobotu skoro ráno diviak. Dokazuje to video, ktoré sa objavilo na sociálnej sieti. Zviera sa malo objaviť aj na Rázusovom nábreží. Mestská polícia potvrdila, že zaznamenala informácie o jeho pohybe, diviaka však nenašla.

Nakrútili diviaka, ktorý pobehoval v centre Bratislavy
Youtube.com/Bratislavské noviny

Šakal pri Redute či srnky

Nebol to jediný prípad, kedy sa divá zver dostala do ulíc centra Bratislavy. "Nie tak dávno sme pri Redute spolu s dobrovoľníkmi odchytávali šakala zlatistého, časté máme aj hlásenia o pohybe srnčej zveri. Ku kurióznym prípadom možno zaradiť aj výskyt plazov - najmä užoviek," povedal hovorca bratislavskej mestskej polície Peter Pleva.

Ako podotkol, zver však prostredníctvom v územnom pláne vytváraných biokoridorov preniká do centra mesta aj z iných poľovných revírov susediacich s mestom. Dôvodom výskytu poľovnej zveri v centre Bratislavy je podľa jeho slov teda existencia biokoridorov a biotopov v meste. "Ale aj vysoké stavy zveri, najmä diviakov, na celom území SR. Nie je to len lokálny jav," podotkol.

Strácajú plachosť

Pohyb diviakov v uliciach Bratislavy bol zaznamenaný aj vo februári v mestskej časti Devínska Nová Ves, v okolí ľudských obydlí. "Počet diviakov sa zvýšil. Strácajú plachosť a niekedy zídu z Devínskej Kobyly dole do záhrad alebo k bytovým a rodinným domom. Pre ľudí sa stávajú atrakciou, kŕmia ich, fotografujú si ich alebo ich lákajú k obydliam," uviedol v tom čase prednosta devínskonovoveského miestneho úradu Ignác Olexík. V minulom roku spozorovali ľudia diviaky napríklad v uliciach Dúbravky či Karlovej Vsi. Stádo pobehovalo aj v areáli cintorína Slávičie údolie.

Ak už človek diviaka stretne, nemal by ho podľa odborníkov plašiť a pozerať sa mu priamo do očí, ale radšej pokojne, chrbtom pomaly cúvať preč. Ak už zver človeka napadla, treba si ľahnúť na zem do skrčenej polohy a chrániť si hlavne hlavu a krk. Ak je možné, treba silno kričať o pomoc a po útoku vyhľadať lekársku pomoc.

Čo robiť po stretnutí s diviakom? Podľa odborníkov by ho človek nemal plašiť a pozerať sa mu priamo do očí, ale radšej pokojne, chrbtom pomaly cúvať preč.

Témy: Bratislava
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok