Proces s kotlebovcom Mazurekom sprevádzali dva protesty

TA3 SITA
16.4.2018 12:21

Ľudomil či fašista? Ľudia, ktorí v Banskej Bystrici protestovali v súvislosti s procesom s poslancom kotlebovcov Milanom Mazurekom, boli rozdelení do dvoch nezmieriteľných táborov. Mazurek na Špecializovanom trestnom súde čelí obvineniu z hanobenia rasy.

Výroky v lokálnom rádiu

Výsluchom svedka a prezentáciou listinných dôkazov pokračovalo na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s poslancom za Kotlebovu stranu Milanom Mazurekom. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na neho obžalobu pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia v súbehu s prečinom podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, etnickej skupine, farbu pleti či pôvod rodu. Výroky poslanca zazneli v relácii Debata na telefón v októbri 2016 v Rádiu Frontinus.

resized-0a000002-620b-dd2c_7f000001-907f-9c84.jpg

Pojednávanie už nerušili stranícki prívrženci poslanca, ktorí celý otvárací deň pojednávania pod oknami súdu hlučným skandovaním, výkrikmi a hudbou protestovali proti politickému procesu s príslušníkom Kotlebovej strany. Tentoraz polícia zablokovala časť ulice v okolí súdu a dopravu i chodcov presmerovala na okolité komunikácie.

Rómsky kamarát ako svedok

Vypovedal Róm Anton Hájek, jediný svedok, kamarát poslanca ešte z detstva. Vyhlásil, že majú dobrý vzťah a nevie o tom, že by sa Mazurek o Rómoch vyjadroval hanlivo. Poslanec ho doplnil tým, že vyrastali na jednej ulici, hrávali spolu hokejbal, chodievali na diskotéky. V roku 2016 boli spolu aj na dovolenke v Taliansku.

Medzi listinnými dôkazmi prokurátor prezentoval rozhodnutie Rady pre vysielanie a retransmisiu o uložení pokuty 15-tisíc eur pre prevádzkovateľa žilinského Rádia Frontinus, v ktorom zazneli inkriminované výroky poslanca na adresu rómskej komunity. Poslanec povedal, že rozhodnutie o pokute bolo nezákonné.

Obhajoba prezentovala článok súdneho znalca, ktorý bol publikovaný ešte pred pojednávaním v tejto veci a poukázala na jeho zaujatosť voči Kotlebovej strane a obžalovanému poslancovi. Obžalovaný Mazurek uviedol, že znalec vôbec nemal na súde vystupovať. Ďalej povedal, že podal žalobu na ochranu osobnosti na niekdajšieho spolužiaka Martina Čupku, ktorý proti nemu svedčil na predchádzajúcom pojednávaní a svoje názory prezentoval i v jednom z denníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok