Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sonda tenká ako vlas meria teplotu vo vnútri mozgu

Sonda tenká ako vlas meria teplotu vo vnútri mozgu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 4. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z univerzity v Adelaide tvrdia, že sa im podarilo vytvoriť prvú sondu z optického vlákna na svete, ktorá sa môže dostať hlboko do mozgu a zachytiť obrazy spolu s meraním teploty. Sonda bola vyvinutá za účelom skúmania hypertermie, čiže prehrievania mozgu, ktoré je spojené s užívaním drog. Sonda by mala priniesť nové poznatky v oblasti toxikácie mozgu spojenej s drogami.

Pri užívaní niektorých drog, ako je napríklad extáza, sa môže stať, že sa určité oblasti mozgu prehrejú a potom poškodia. Nová sonda z optického vlákna by mala lekárom umožniť, aby videli do mozgu a mohli zaviesť sondu do postihnutej oblasti. Sonda je vybavená termometrom, ktorý umožní sledovať zmeny teploty v konkrétnej časti mozgu.

Sonda s vonkajším priemerom len 130 mikrónov je pritom tenká ako jediný prameň ľudského vlasu. Podľa vedcov z univerzity v Adelaide sa vďaka tomu sonda dostane jednoducho hlboko do tela len s minimálne invazívnym spôsobom. Lekárom pritom umožní vidieť a zaznamenávať fyziologické údaje v reálnom čase, čo predtým nebolo možné.

Vedci dúfajú, že im nová sonda pomôže dozvedieť sa viac o tom, ako sa vyvíja hypertermia, rovnako ako aj testovať potenciálnu liečbu. Táto technológia by v budúcnosti mohla mať tiež prínos aj pre iné časti tela vrátane zlepšenia termálnej liečby rakoviny. Momentálne sú merania obmedzenie len na teplotu, no vedci dúfajú, že vylepšením technológie sa im podarí so sondou merať aj pH, nasýtenie kyslíkom, či akumuláciu tuku.

Vedci z univerzity v Adelaide tvrdia, že sa im podarilo vytvoriť prvú sondu z optického vlákna na svete, ktorá sa môže dostať hlboko do mozgu a zachytiť obrazy spolu s meraním teploty.