USA chce Rusku uvaliť ďalšie sankcie, dôvodom je podpora Asada

TA3 TASR
15.4.2018 21:32

Spojené štáty uvalia na Rusko ďalšie sankcie, ktoré sú súčasťou reakcie Washingtonu na údajný chemický útok v Sýrii. Nové sankčné opatrenia sa budú priamo vzťahovať na všetky druhy spoločností, ktoré dodávali Damasku zariadenia a materiály týkajúce sa chemických zbraní a sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

USA chce Rusku uvaliť ďalšie sankcie, dôvodom je podpora Asada
SITA/AP

Vyslali jasný odkaz

Pre stanicu CBS to povedala americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová s tým, že sankcie oficiálne oznámi minister financií USA Steven Mnuchin. "Domnievam sa, že to teraz pocíti každý. Všetci vedia, že sme vyslali jasný odkaz a dúfame, že bol aj vypočutý," dodala Haleyová.

Daný krok prichádza po vojenskom zásahu amerických, britských a francúzskych síl na vybrané ciele v Sýrii, kde 7. apríla došlo v povstalcami ovládanom meste Dúmá k údajnému chemickému útoku na civilistov. Podľa amerických armádnych činiteľov sa zásahom trojkoalície eliminovali zvyšné kapacity sýrskeho chemického arzenálu.

Na Sýriu nevyvinuli dostatočný vplyv

Washington totiž obvinil Moskvu z toho, že nedokázala na Sýriu - svojho dlhoročného spojenca - vyvinúť dostatočný vplyv ako garant dohody o likvidácií sýrskych chemických zbraní z roku 2013. Túto dohodu sprostredkovalo Rusko so zámerom odvrátiť americký vojenský zásah po útoku sarinom na povstalecké predmestia Damasku.

Tento incident z 21. augusta 2013 si údajne vyžiadal viac než 1400 mŕtvych civilistov. "Politickými a diplomatickými krokmi, ktoré teraz podnikáme, chceme dosiahnuť, aby Irán a Rusko ako spojenci Sýrie vedeli, že to myslíme vážne a že ich to bude bolieť," uzavrela Haleyová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok