Matečná pri farmároch zlyhala, tvrdí Sulík. Žiada jej odstúpenie

TA3 SITA
13.4.2018 12:26

Strana SaS vyzvala Gabrielu Matečnú, aby odstúpila, lebo ako bývalá šéfka pozemkového fondu je podľa strany zodpovedná za machinácie s prenájmom pôdy farmárom. SaS žiada, aby vznikol centrálny register prenajímateľov pôdy a detailnejší centrálny register dotácií.

Má vyvodiť osobnú zodpovednosť

Ministerka pôdohospodárstva pri agrodotáciách zlyhala a za súčasný zlý stav pri ich udeľovaní je osobne zodpovedná. Vyhlásili to v piatok na tlačovej besede predseda strany Sloboda a solidarita a tímlíderka SaS pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová. Na základe týchto skutočností SaS požaduje demisiu ministerky. Predstavitelia strany SaS zároveň predostreli riešenia na zlepšenie situácie pri udeľovaní agrodotácií.

"Každý deň sa čoraz viac špiny objavuje pri udeľovaní agrodotácií naprieč celým Slovenskom. Ukazujú sa prípady podvodov na farmároch, ktorí sa nevedia domôcť svojho práva a táto situácia je veľmi smutná. Hlavnou osobou zodpovednou za tento stav je bývalá šéfka Slovenského pozemkového fondu a terajšia ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Tá v minulosti zlyhala a zlyháva naďalej. Tu pomôže už iba vyvodenie osobnej zodpovednosti. Vo svojej funkcii nemá čo hľadať, s farmármi sa nedokázala ani len stretnúť. Pohár trpezlivosti predsa len jedného dňa pretečie," povedal Richard Sulík.

Ako zlepšiť transparentnosť

Strana SaS v piatok poukázala aj na systém, ktorý podľa strany berie pôdu a dotácie poctivým farmárom. "Ministerka Matečná a niektoré agrospoločnosti vypracovali systém na ožobračovanie ľudí a vykrádanie agrodotácií. Áno, tento systém okrádania poctivých farmárov funguje ako naolejovaný stroj naprieč celým Slovenskom, farmári ma o ňom informujú. Je to systémové vykrádanie, ktoré funguje dlhodobo," uviedla Jarmila Halgašová.

V rámci návrhov riešení ako zlepšiť transparentnosť v pôdohospodárstve pri udeľovaní agrodotácií strana požaduje zriadenie centrálneho registra žiadostí o nájom pôdy a prehodnotenie zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov, ktorý podľa SaS nedostatočne chráni skutočných vlastníkov pôdy. SaS takisto požaduje prehodnotenie dotácií za "ničnerobenie", teda za minimálnu poľnohospodársku činnosť, ako aj okamžitú previerku Pôdohospodárskej platobnej agentúry a Slovenského pozemkového fondu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok