Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Šperk v podobe náramku dokáže sám privolať pomoc pri napadnutí

Šperk v podobe náramku dokáže sám privolať pomoc pri napadnutí
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 4. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existujú rôzne šperky, ktoré vysielajú upozornenie v prípade, ak je ich nositeľka napadnutá, no v tom momente je potrebné stlačiť tlačidlo pre vyslanie správy. Čo však v prípade, že nositeľka zápasí s útočníkom a nemôže sa k tlačidlu na šperku dostať? To sa snaží vyriešiť inteligentný šperkový náramok, ktorý vytvorila študentka z univerzity v Alabame.

Šperk v podobe náramku s jednoduchým názvom Smart Jewelry Bracelet vznikol ako prototyp v laboratóriách SECuRE and Trustworthy computing Lab (SECRETLab) v Birminghame. Náramok vyvinula Jayun Patelová, magisterská a postgraduálna asistentka z univerzity v Alabame. Náramok obsahuje Adafruit Circuit Playground, čo je mikroovládač vybavený gyroskopom, akcelerometrom, snímačmi teploty a tlaku, GPS a mikrofónom.

„Senzory umožňujú náramku nepretržite zbierať aktivitu a vitálne znaky nositeľa,“ hovorí Patelová. „Môže tiež určiť orientáciu nositeľa, napríklad, či stojí alebo leží. Algoritmus strojového učenia zisťuje a diferencuje jeho pravidelné pohyby a neočakávané a náhle pohyby, ktoré môžu naznačovať útok.“

Prototyp náramku Smart Jewelry Bracelet.

Keď náramok zaregistruje takéto neočakávané pohyby, vydáva hlasný zvukový signál a začne blikať červenými LED diódami, aby upozornil okolitých ľudí. Tiež sa prostredníctvom Bluetooth pripojí k smatrfónu používateľa a pošle upozornenie polícii a vybraný ľuďom zo zoznamu kontaktov používateľa. Správa obsahuje aktuálne GPS súradnice nositeľa náramku.

Výrobné náklady prototypu nepresiahli 40 dolárov a dal by sa vyrábať za ešte nižšie výrobné náklady. Patelová sa momentálne zaoberá tým, ako prispôsobiť túto technológiu aj pre iné nositeľné predmety, ako sú náušnice alebo topánky, ktoré by mohli vyslať upozornenie, ak straší človek alebo človek so zdravotným postihnutím padne na zem.

Prototyp náramku Smart Jewelry Bracelet.