Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Volvo predstavilo svoj prvý plne elektrický nákladný automobil

Volvo predstavilo svoj prvý plne elektrický nákladný automobil
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 4. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Volvo odhalila plne elektrifikovanú verziu nákladného automobilu s názvom FL Electric, ktorá vychádza z nedávno predstavenej platformy FL pre 16-tonové aplikácie. Elektrický nákladný automobil je navrhnutý tak, aby sa vedel prispôsobiť podľa konkrétnych potrieb a je vhodný pre mestskú distribúciu tovaru, zber odpadkov či iné požiadavky.

Nákladný automobil Volvo FL Electric je plne elektrifikovaný. Je poháňaný motorom s nepretržitým výkonom 130 kW (s maximálnym výkonom 185 kW), krútiaci moment, ktorý motor môže dosiahnuť je 425 Nm. Hnacie ústrojenstvo sa zlúči na 16 kNm cez zadnú nápravu. To je teda dosť energie aj pre nákladné auto s celkovou hmotnosťou až 16 ton.

Modulárny elektrický nákladný automobil Volvo FL Electric.

Dojazd nových nákladných elektrických vozidiel Volvo FL Electric závisí od jeho využitia. Spoločnosť Volvo svoj nákladný automobil navrhla tak, aby bol modulárny s minimalizovanými nákladmi na batériové články. Používatelia si budú môcť vybrať z batérií v rozmedzí od 100 do 300 kWh. Vozidlo Volvo FL Electirc je navrhnuté tak, aby bol jeho maximálny dojazd až 300 kilometrov, v závislosti od kapacity batérií a účelu, na ktoré sa vozidlo použije.

Podobne sa líšia aj nabíjacie časy batérií v závislosti od ich celkovej kapacity a typu nabíjania. Najväčšie batérie (300 kWh) sa prostredníctvom vysokorýchlostného nabíjania striedavým prúdom nabijú za približne dve hodiny. Prostredníctvom štandardného jednosmerného prúdu sa nabijú asi za 10 hodín.

Modulárny elektrický nákladný automobil Volvo FL Electric.

Spoločnosť Volvo oznámila, že elektrické nákladné vozidlá FL Electric sa už zapojili do pravidelnej prevádzky u klientov v Göteborgu vo Švédsku, kde sídli aj samotná spoločnosť Volvo Trucks. Jedno vozidlo sa používa na odvoz odpadu a druhé rozváža tovar. Spoločnosť Volvo tiež uviedla štúdiu, v ktorej zdôrazňuje na fakt, že tiché elektrické nákladné vozidlá môžu byť vhodné na nočnú prevádzku aj v obývaných mestských štvrtiach. Už len teda dúfať, že sa počet takýchto elektrifikovaných nákladných vozidiel v budúcnosti zvýši.

Modulárny elektrický nákladný automobil Volvo FL Electric.