EÚ zvažuje, že dá práva robotom. Zlý nápad, odkazujú experti

TA3 ČTK
14.4.2018 09:56

Európa sa pohráva s myšlienkou, že vyspelým robotom udelí práva a povinnosti. Experti však hovoria, že je to príšerný nápad.

EÚ zvažuje, že dá práva robotom. Zlý nápad, odkazujú experti
SITA/AP

Ovplyvnení sci-fi svetom

Európsky parlament vlani schválil rezolúciu, ktorá hovorí o zvláštnom právnom statuse "elektronickej osoby" pre najsofistikovanejšie samostatné roboty. Návrh teraz zvažuje Európska komisia a iniciatívu týkajúcu sa umelej inteligencie má predložiť na konci apríla. Európsku komisiu pred týmto krokom varovalo viac ako 150 odborníkov na robotiku, umelú inteligenciu, právo, lekársku vedu a etiku. V otvorenom liste uviedli, že návrhy sa zdajú byť viacej ovplyvnené svetom sci-fi ako skutočným svetom.

capek_7f000001-6ff2-b264.jpg

Zákonodarcovia argumentujú tým, že poskytnutie právneho statusu robotom by znamenalo, že stroje budú zodpovedať za škody, ktoré spôsobia. "Umelá inteligencia môže byť pre našu spoločnosť a ekonomiku veľkým prínosom... ale tiež nastoľuje otázky týkajúce sa napríklad vplyvu umelej inteligencie na našu spoločnosť a budúcnosť práce," uviedol hovorca komisie.

Návrh Európskeho parlamentu by podľa odborníkov mohol výrobcom, programátorom a majiteľom robotov umožniť, aby sa zriekli zodpovednosti za robotov. Experti v liste uvádzajú, že udelenie právneho statusu robotom by bolo nemiestne a že celá myšlienka je založená na vnímaní robotov "skreslenom sci-fi a niekoľkými senzačnými mediálnymi správami".

Musia slúžiť aj bez práv

Ako uviedla Nathalie Nevejansová, francúzska univerzitná expertka na etiku robotiky a jedna zo signatárok listu, myšlienka udeliť robotom status osoby je "rovnako užitočná, ako nepatričná". "Nie je možné, aby bol robot súčasťou spoločnosti bez ľudskej obsluhy, a to sa v dohľadnej budúcnosti nezmení," dodala. Právna subjektivita by podľa nej zatienila vzťah medzi človekom a strojom, takže zákonodarcovia by sa mohli postupne priblížiť tomu, že budú robotom pripisovať práva. "Bolo by to úplne kontraproduktívne. My sme ich vyvinuli, aby nám slúžili," prehlásila Nevejansová.

Európa chce byť pripravená na budúcnosť. Rezolúcia Európskeho parlamentu hovorí, že roboti by mali byť registrovaní na úradoch a že zákony by mali byť koncipované tak, aby zaistili, že roboti budú slúžiť ľudstvu a nebudú využívaní na to, aby škodili.

Televízia CNN poznamenala, že parlament už dávnejšie odmietol návrh, aby podniky prispievali do systému sociálneho zabezpečenia a platili dane za robotov, ktorými nahradili svojich ľudských zamestnancov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok