Dohodne sa ČSSD s Babišovcami? Socialisti prijali ponuku

TA3 TASR
12.4.2018 21:50

Hnutie ANO českého premiéra v demisii Andreja Babiša chce obnoviť rokovania o budúcej vláde s Českou stranou sociálnodemokratickou. Informovala o tom na svojej webovej stránke spravodajská televízia ČT24.

Ponuku prijali

Republikový výbor uložil ANO, aby s ČSSD obnovil rokovania. "Určite čoskoro pán Babiš osloví (predsedu ČSSD) pána Hamáčka," uviedol podľa spravodajského servera iDNES.cz vicepremiér Richard Brabec z ANO po rokovaní republikového výboru hnutia.

Česká strana sociálnodemokratická je ochotná vypočuť si návrh hnutia ANO Andreja Babiša na obnovu rokovaní o vládnej spolupráci. Informoval spravodajský server iDNES.cz. "Pokiaľ hnutie ANO stojí o rokovanie s ČSSD, predstavu si radi vypočujeme. ČSSD je vždy otvorená serióznemu rokovaniu v prospech tejto krajiny a jej obyvateľov," uviedol na Twitteri predseda ČSSD Jiří Hamáček.

"Je potrebné si pripomenúť uznesenie predsedníctva ČSSD, ktoré ukončilo rokovania s hnutím ANO o vládnej spolupráci. Pokiaľ osloví predseda Babiš nášho predsedu Hamáčka, tak sa tým bezpochyby vedenie strany bude zaoberať," povedal pre iDNES.cz podpredseda ČSSD Roman Onderka.

Rozhovory predtým skrachovali

Minulý týždeň skrachovali rozhovory medzi ANO a ČSSD o koaličnej menšinovej vláde podporovanej KSČM. Hlavným sporným bodom sa stala otázka trestného stíhania premiéra pre financovanie Farmy Čapí hnízdo. Babiš odmietol prenechať funkciu predsedu vlády inému politikovi a zároveň prenechať ČSSD ministerstvá vnútra a financií.

Prezident Miloš Zeman v utorok Babišovi odporučil, aby ANO rokovalo o vytvorení kabinetu s Komunistickou stranou Čiech a Moravy a stranou Sloboda a priama demokracia. S predsedami všetkých troch strán hovoril Zeman na zámku v Lánoch osobne. V poslaneckom klube ANO je však celý rad odporcov spolupráce s SPD, ktoré sa usiluje o odchod ČR z Európskej únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok