Matečná víta kroky komisie: Kvalita produktov by mala byť rovnaká

TA3 TASR
12.4.2018 15:14

Európska komisia navrhla úpravu smernice, aby jasne stanovila, že dvojaká kvalita produktov nie je v súlade s právom Európskej Únie. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná víta krok komisie. Podľa nej cieľom rezortu je, aby kvalita produktov v únii bola rovnaká a aby sa slovenskí spotrebitelia necítili, ako občania druhej kategórie.

Problém pre drvivú väčšinu

Až 83 % obyvateľov SR považuje dvojakú kvalitu za problém a až 57 % Slovákov uprednostňuje radšej vyššiu cenu a zároveň vyššiu kvalitu. Uviedla Matečná za účasti Milana Lapšanského, generálneho riaditeľa sekcie potravinárstva a obchodu MPRV, a Tibora Bernaťáka, poslanca Národnej rady a predsedu poslaneckého klubu SNS.

Matečná zároveň informovala, že EK pripravuje v spolupráci s expertmi zo Slovenska metodológiu testovania, ktorá stanoví, ako sa budú výrobky testovať. "Túto metodiku by mala EK predstaviť budúci mesiac, následne začneme vykonávať v koordinácii s ďalšími dotknutými krajinami testy. Naším cieľom je, aby kvalita produktov bola rovnaká, aby sa slovenskí spotrebitelia necítili ako spotrebitelia druhej kategórie," priblížila Matečná.

Netýka sa len potravín

Podľa Lapšanského bolo Slovensko jedným z najdôležitejších aktérov v boji proti dvojakej kvalite potravín v EÚ. "Staré členské krajiny EÚ nepoznajú takýto amorálny postoj niektorých výrobcov k svojim spotrebiteľom, je to úplne iná kultúra," povedal. Dvojaká kvalita sa podľa jeho slov však netýka len potravín, ale aj kozmetiky, stavebných materiálov, ale aj ďalších tovarov.

"Návrhy EK budeme určite transponovať do našej národnej legislatívy pre zabezpečenie toho, aby neexistovala kategória druhoradých občanov a aby dvojaká kvalita vymizla z našich slovníkov," dodal Lapšanský. Legislatívny balík EK predstavený v stredu 11. aríla pod názvom Nová dohoda pre spotrebiteľov sa podľa eurokomisárky pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věry Jourovej chce vyvarovať kolektívnym žalobám založeným na právnom biznise a zavádza tiež sprísnenú legislatívu pre tovary dvojakej kvality.

Zavádzajú aj pokuty

Nové pravidlá zavádzajú aj možnosť vysokých pokút pre podvodnícke spoločnosti. Jourová upozornila, že o výške sankcií budú rozhodovať národné orgány dohľadu nad trhom. EK zatiaľ prikročila k harmonizácii pokút iba v prípade cezhraničných podvodov, kde stanovila sadzbu minimálne 4 % z ročného obratu spoločností.

"Ide o širokú plejádu vecí, kde ľudia môžu byť vystavení nejakému neférovému jednaniu v širokom meradle. Môžu to byť aj milióny ľudí. Musíme sa na to v Európe pripraviť," uviedla eurokomisárka.

Smernica je opatrná

Nový legislatívny balík podľa nej upravuje aj otázku, na ktorú už niekoľko rokov poukazujú krajiny strednej Európy - dvojaká kvalita potravín. Jourová pripomenula, že sprísnená smernica, ktorú EK navrhuje, je dosť opatrná. Hovorí sa v nej, že ide o neférové praktiky, keď pod rovnakou značkou dochádza k predaju tovarov rôzneho zloženia, keď jeden z tovarov je menej kvalitný.

Jourová doplnila, že nová legislatíva začne platiť až o niekoľko rokov, národné inšpekcie však už teraz môžu prevádzkovať testovanie potravín a sledovať podozrivé tovary. EK im vychádza v ústrety aj spoločnou metodikou testovania kvality potravín, ktorú predstaví v máji tohto roku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok