Vadala zostane za mrežami, jeho sťažnosť Najvyšší súd zamietol

TA3 TASR SITA
12.4.2018 15:04

Taliansky podnikateľ Antonino Vadala žijúci na východe Slovenska zostáva vo väzbe za mrežami. Rozhodol o tom vo štvrtok trojčlenný senát Najvyššieho súdu na svojom neverejnom zasadnutí. NS tak zamietol Vadalovu sťažnosť voči nedávnemu rozhodnutiu Krajského súdu v Košiciach, ktorý ho vzal do predbežnej väzby.

"Najvyšší súd v piatok vráti spis predkladajúcemu súdu, teda Krajskému súdu v Košiciach," dodala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Košická prokuratúra v pondelok doručila Krajskému súdu v Košiciach návrh na vydávaciu väzbu Vadalu spolu s originálom európskeho zatýkacieho rozkazu a ďalšie potrebné listiny.

Súd po verdikte najvyššieho súdu môže o návrhu rozhodovať. "Ak súd vyhovie nášmu návrhu, bude pokračovať predbežné vyšetrovanie prokurátora, v ktorom sa budú vykonávať úkony rozhodujúce pre meritórne rozhodnutie, či sa európsky zatýkací rozkaz vykoná a či bude osoba vydaná,“ povedal hovorca košickej krajskej prokuratúry Milan Filičko.

Vadala je v Taliansku stíhaný za trestné činy nezákonného obchodovania s narkotikami a psychotropnými látkami a za účasť na trestnom zoskupení za účelom nezákonného obchodovania s drogami. Podľa obvinenia sa Vadala spolčil s inými osobami za účelom nepretržitého páchania trestnej činnosti spočívajúcej v dovoze veľkého množstva kokaínu z Južnej Ameriky. Európsky zatýkací rozkaz bol rozšírený o ďalší skutok spočívajúci v páchaní trestného činu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Účelom vydávacej väzby je zabezpečenie prítomnosti vyžiadanej osoby a zabránenie, aby nedošlo k zmareniu účelu konania o európskom zatýkacom rozkaze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok