Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kontaktné šošovky s automatickým tónovaním sa čoskoro stanú skutočnosťou

Kontaktné šošovky s automatickým tónovaním sa čoskoro stanú skutočnosťou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 4. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už dlhší čas máme k dispozícii okuliare s fotochromatickými šošovkami, ktoré pri vystavení jasnému svetlu automaticky stmavnú. Dokonca aj dioptrické. No čo by ste povedali na to, keby sa dali používať fotochromatické kontaktné šošovky? Práve tie vyvíja spoločnosť Johnson & Johnson Vision, ktorá oznámila ich relatívne blízku dostupnosť.

Tónované kontaktné šošovky s názvom Acuvue Oasys With Transitions sú vytvorené v spolupráci s firmou Transitions Optical. Dokážu pomáhať ľuďom so slabším a poškodeným zrakom rovnako ako bežné kontaktné šošovky na predpis, no zároveň by sa mali rýchlo a bez problémov prispôsobiť podľa intenzity dopadajúceho svetla, od priehľadných jasných až po tmavé.

Kontaktné šošovky Acuvue Oasys With Transitions s fotochromatickou technológiou tiež zvládnu filtrovať modré svetlo a blokujú škodlivé ultrafialové žiarenie. Treba však hneď povedať, že spoločnosť Johnson & Johnson Vision vo svojej správe zdôrazňuje to, že kontaktné šošovky nie sú určené ako náhrada slnečných okuliarov, pretože nezakrývajú celé oko.

Vývojári pracujú na technológii automaticky tónovaných kontaktných šošoviek už viac ako desať rokov a boli súčasťou viacerých klinických štúdií, ktorých sa zúčastnilo viac ako 1 000 ľudí. Momentálne získali tieto kontaktné šošovky povolenie od amerického úradu FDA (Food and Drug Administration) ako prostriedok na zmiernenie dopadu jasného svetla.

Kontaktné šošovky Acuvue Oasys With Transitions s dvojtýždennou výdržou medzi opakovaním ich aplikácie by mali byť komerčne dostupné v prvej polovici budúceho roka.

Fotochromatické kontaktné šošovky Acuvue Oasys With Transitions.