Sýrske vojská tiahnu zo základní, reagujú na Trumpovu hrozbu

TA3 TASR
11.4.2018 18:53

Príslušníci sýrskych ozbrojených síl začali na pokyn svojho velenia opúšťať najväčšie vojenské základne a letiská v celej krajine. Okrem toho bola sýrska armáda uvedená do stavu plnej bojovej pohotovosti. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva sídliace v Británii.

Velenie sýrskych ozbrojených síl pristúpilo k tomuto kroku po tom, čo americký prezident Donald Trump pohrozil Sýrii raketovými útokmi v odvete za údajný útok chemickými zbraňami, ku ktorému malo dôjsť v noci na nedeľu v sýrskom meste Dúmá ležiacom neďaleko metropoly Damask.

Aktivisti z ľudskoprávnej organizácie SOHR uviedli, že videli, ako konvoje sýrskej armády opúšťajú základne, ktoré využívali počas ofenzívy proti povstalcom v oblasti východná Ghúta neďaleko Damasku. Medzi nimi je aj základňa pri meste Dumajr.

S tvrdením, že v meste Dúmá došlo k chemickému útoku, prišli sýrski aktivisti, záchranári a zdravotníci. Zväz sýrskych záchranárskych organizácií uviedol dokonca bilanciu až vyše 100 mŕtvych. Západ z útoku obviňuje režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorý podporuje Moskva. Tá naopak podľa Viktora Poznichira z generálneho štábu ruskej armády, ktorého citovala agentúra TASS, tvrdí, že ho zinscenovala dobrovoľnícka humanitárna organizácia Sýrska civilná ochrana, známa tiež ako Biele prilby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok