Uväznená a chorľavá Tymošenková prestala odmietať potravu

TASR, TA3
9.5.2012 15:31

Ukrajinská expremiérka Julia Tymošenková dnes prestala držať hladovku, uviedol nemecký lekár Lutz Harms. Päťdesiatjedenročná Tymošenková, ktorá trpí chronickými bolesťami chrbta, súhlasila s liečbou v nemocnici v Charkove, ak ju budú viesť nemeckí lekári.

Podľa vlastných slov držala opozičná politička hladovku od 20. apríla na protest proti tomu, ako sa k nej správali vo väzení. Tvrdila, že ju dozorcovia bili a vykrúcali jej ruky a nohy, keď ju nútene odvážali na liečbu.

"Začneme s tým, aby sme jej ukončili hladovku," povedal neurológ berlínskej kliniky Charité. Uskutočnia to najprv vodou a ovocnými šťavami, potom sa prejde na pevnú stravu. Tymošenkovú vlani odsúdili na sedem rokov väzenia za zneužitie právomocí. Proces západné krajiny kritizovali ako politicky motivovaný.

Ukrajina je v súvislosti so stíhaním opozičnej líderky vystavená hrozbám bojkotu majstrovstiev Európy vo futbale, ktoré budúci mesiac organizuje spolu s Poľskom. Poľský prezident Bronislaw Komorowski dnes apeloval na ukrajinských lídrov, aby zmenili "zastarané zákony", umožňujúce väznenie Tymošenkovej a ďalších ľudí na politickej báze. Obavy ohľadom väznenia Tymošenkovej a správania sa k nej vzrástli aj v Európskej únii.

Viac sa o Júlii Tymošenkovej sme sa porozprávali s politológom Jurajom Marušiakom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok