Futbalový zväz zriadi v Poprade Národné tréningové centrum

SITA
9.5.2012 14:57

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Poprade predali mestský futbalový štadión Slovenskému futbalovému zväzu, ktorý tu plánuje v najbližších štyroch rokoch investovať približne 4,5 mil. eur.

Futbalový zväz zriadi v Poprade Národné tréningové centrum
TA3

Slovenský futbalový zväz vybuduje v Poprade Národné tréningové centrum. To vyrastie v priestore súčasného mestského futbalového štadióna, kde plánuje zväz investovať do roku 2015 približne 4,5 mil. eur. Rozhodujúci krok k zriadeniu centra dnes urobili poslanci Mestského zastupiteľstva v Poprade, ktorí schválili predaj areálu futbalového štadióna Slovenskému futbalovému zväzu za hodnotu vecného bremena, ktoré bolo vyčíslené na 457 680 eur. Mesto však tieto peniaze neuvidí. Vecným bremenom bude zväz zaviazaný poskytovať Futbalovému klubu Poprad hlavnú hraciu plochu na súťažné zápasy a jednu tréningovú jednotku týždenne. Raz ročne bude môcť mesto usporiadať na štadióne aj jedno svoje podujatie.

S návrhom na vybudovanie Národného tréningového centra v Poprade prišiel samotný futbalový zväz. „Vhodný areál, Tatry, letisko a výborný komplex Aquacity,“ sú podľa prezidenta futbalového zväzu Jána Kováčika dôvody, pre ktoré sa rozhodol zväz zriadiť tréningové centrum práve v Poprade. Podľa Kováčika o zriadenie tréningového centra mali záujem aj iné mesta na východe Slovenska. V prospech Popradu rozhodlo najmä to, že okrem Košíc žiadne z miest nemá tak blízko letisko i samotné Vysoké Tatry, čo výrazne ovplyvnilo rozhodovanie o umiestnení tréningového centra.

Celá rekonštrukcia súčasného štadióna, ktorý bol postavený začiatkom 70-tych rokov minulého storočia, bude v dvoch etapách. V prvej sa zrekonštruuje hlavná tribúna s kapacitou 2000 miest na sedenie, vyhrievaný trávnik, osvetlenie plochy a rekonštrukcia ubytovacej a stravovacej časti. Táto časť by mala byť ukončená v roku 2013. V rámci projektu sa už nepočíta s existujúcou atletickou dráhou. V druhej etape, v rokoch 2014 až 2015, sa plánuje výstavba umelej tréningovej plochy s osvetlením a výstavba druhej tribúny s kapacitou 3000 divákov. Tréningové centrum bude slúžiť „pre potreby všetkých slovenských reprezentácií a bude slúžiť aj pre kluby, ktoré o to budú mať záujem zo Slovenska i zo zahraničia,“ dodal Kováčik.

Podľa primátora Popradu Antona Danka vybudovanie tréningového centra prispeje k rozvoju cestovného ruchu, ale napríklad aj letiska a podnikateľského prostredia v meste. O Poprade sa onedlho bude podľa neho hovoriť nielen ako o hokejovom, ale aj ako o futbalovom meste. 

Rekonštrukciu futbalového štadióna víta aj prezident Futbalového klubu Poprad Pavol Šlosár. „Som veľmi rád, že tento projekt dostal v Poprade zelenú. Vidím v tom veľký prínos nielen pre mesto a región, ale Popradu to môže otvoriť dvere aj do ďalšieho napredovania,“ uviedol Šlosár. Popradskí futbalisti však z dôvodu pripravovanej rekonštrukcie štadióna budú musieť odohrať zápasy sezóny 2012/13 na iných štadiónoch spĺňajúcich kritéria tretej ligy v meste, prípadne mimo Popradu. 

Mesto Poprad by malo podľa dohody s futbalovým zväzom vybudovať v blízkosti štadióna parkovacie miesta. Keďže mesto v blízkosti štadióna nevlastní pozemky, podľa primátora sa dohodne s Aquacity. Rovnako bude musieť mesto investovať aj do prístupových ciest k futbalovému štadiónu, ku ktorému vedú dva mosty cez rieku Poprad a Velický potok. Oba mosty sú zjazdné len pre osobné autá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok