Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

S elektrickým mopom Kärcher FC5 sa aj upratovanie stane zábavou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 4. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tak čo poviete, aj vy ste si túto jar predstavovali trošku inak. Vieme, že začína celkom zubato, ale snáď sa to vylepší. Je jedno či je teplo alebo zima, predsa len má každá jar niečo spoločné. Áno, tí, ktorí povedali upratovanie, trafili. A v tejto súvislosti máme pre vás zariadenie, ktoré vám pomôže s upratovaním podláh priamo v domácnosti. Jednoducho utiera, vysáva, ale najmä umýva dlážku, a najlepšie je, že všetko naraz.

Pre mnohých je nepochybne nočnou morou umývanie dlážky. V každom prípade však môže viacerým vyčarovať úsmev na perách pomocník s rotujúcimi kefami v modeli Kärcher FC5.

„FC5tka je v podstate elektrický mop, ktorý v jednom kroku podlahu drhne a následne ju aj odsáva, dá sa povedať skoro do sucha. Na tom stroji mame umiestnene jednak nádržku na čistú vodu, ktorá nám pekne vlhčí tie valčeky, ktoré sú umiestnené na spodku. A zároveň na stroji máme umiestnenú aj nádobku na špinavú vodu a nečistoty, do ktorej sa valčeky odsávajú,“ vysvetľuje pani Martina Weissová, Kärcher Center Bratislava.

Princíp fungovania tohto zariadenia v tyčovom prevedení spočíva v tom, že do prednej nádobky sa naleje voda a zmieša sa s detergentom, čiže s čistiacim prostriedkom. Voda potom vteká na dva rotujúce valčeky. Tie navlhčí, aby mohli lepšie utierať prach a zároveň umývali dlážku.

„Celý mechanizmu je založený na tom, že z nádobky na čistú vodu nám samospádom tečie voda na valčeky, takže nie je tam nejaké čerpadlo, ale valčeky sú poháňané práve motorčekom.“

Mikrofázové valčeky rotujú rýchlosťou až 500 otáčok za minútu. No aj samotný stroj musí mať poriadny výkon, aby dokázal odsať nielen nečistoty, ale aj vodu z umývaného povrchu a z valčekov.

„Odsávací priezor je tenký približne okolo tých 5 milimetrov. To znamená, že na tom jednom mieste je ten valček odsávaný veľmi silným ťahom. A zároveň ako sa on, ten valček točí, tak spôsobuje to aj to, že tie vlákna sú takzvane načuchrané. Takže pekne to vie odsať aj z tých medzivlákien toho valčeka.“

Elektrický mop Kärcher FC5.

Umývanie podláh z FC5ťkou je pritom úplne prirodzené a teda pre používateľa pohodlnejšie ako pri umývaní s klasickým mopom.

„Jednak samotný stroj má svoju váhu, takže my nemusíme vynakladať nejaké veľké úsilie, aby sme tlačili na tú zem. Ona pekne na tej zemi sedí. A zároveň má prirodzený pohyb dopredu. Ona nás ťahá dopredu a my ju ťaháme k sebe, lebo vždy čistíme od špinavého a cúvame.“

Hoci sa môže zdať, že takýto vlhký proces využije spotrebiteľ len na kamenné podlahy, výrobca FC5ťku prispôsobil aj na iné povrchy.

„Slúži na všetky typy podláh. Od kameniny, laminátu, cez vinyl. Môžeme ju použiť či na parkety, ale aj na olejované alebo voskované podlahy drevené, na korkové podlahy. A taktiež môžeme ju použiť, aj keď máme napríklad marmoleum, prírodné materiály. Dávame do nádobky na čistú vodu rôzne prípravky, určené na rôzne druhy podláh.“

Tým, že má elektrický mop v sebe aj akýsi sací výkon, dokáže bez problémov nasať aj drobné nečistoty, takže uprace aj drobnú špinu, ktorá zostala po nedôkladnom vysávaní. Určite si však poradí s prachom aj bez vysávania.

„Pokiaľ máme na zemi drobné nečistoty do veľkosti približne do tých 2 milimetrov, či je to, ja neviem, rozsypaný kuskus alebo cukor, múka. Tak vtedy povysávať nemusíme. To tie valčeky dokážu zobrať. Ak samozrejme máme väčšie ako nečistoty, papieriky, vlasy, psie chlpy, tak vtedy sa odporúča,“ dodáva pani Martina Weissová, Kärcher Center Bratislava.

Ak vás teda nebaví neustále pri mopovaní žmýkať handru, tak je čas využiť moderné technológie, možno aj v podobe elektrického mopu Kärcher FC5. Práve takéto zariadenie pomáha túto neobľúbenú činnosť uľahčiť a navyše aj zrýchliť.