Organizátori protestov podali podnet na ministerstvo vnútra

TA3 TASR
9.4.2018 18:24

Organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko podali v pondelok na Ministerstve vnútra podnet v súvislosti s konaním o registrácii politickej strany s rovnomenným názvom "Za slušné Slovensko". Snaha o založenie takejto politickej strany podľa nich vykazuje znaky zneužitia práva a parazitovania na ich slogane. Uviedli to v svojej tlačovej správe.

Organizátori protestov podali podnet na ministerstvo vnútra
SITA/Branislav Bibel

Prípravný výbor politickej strany použil rovnomenný názov bez vedomia organizátorov protestov, ozrejmili. Veria, že ministerstvo vnútra ako oprávnený orgán verejnej moci "nebude celú situáciu vnímať len čisto formalisticky, ale bude sa zaoberať i otázkou posúdenia rozporu snahy o registráciu politickej strany s Ústavou SR, autorsko právnou ochranou a dobrými mravmi". Organizátori protestov sa zároveň snažia pre názov získať autorskoprávnu ochranu aj ho zaregistrovať ako ochrannú známku. Ich právny zástupca začal konania na Úrade priemyselného vlastníctva.

Za vznikom strany je bývalá redaktorka STV a exhovorkyňa Ľubomíra Jahnátka z čias jeho ministrovania v rezorte pôdohospodárstva Magda Želeňáková. Okrem nej sú v prípravnom výbore Radko Olej z Košíc a Peter Hardoň z Vlkoviec. Už oznámili ministerstvu vnútra, že idú zbierať podpisy. Oznámenie je na webstránke ministerstva. Na registráciu strany je potrebných aspoň 10 000 podpisov.

Ministerstvo vnútra vo štvrtok potvrdilo, že v zmysle zákona uverejnilo oznámenie prípravného výboru, že 29. marca 2018 začali zbierať podpisy na založenie strany. Názov bude ministerstvo chrániť 180 dní. Dovtedy nezaregistruje žiadnu zmenu názvu strany na tento názov, ani nezaregistruje inú stranu s týmto názvom, vysvetlil hovorca rezortu Petar Lazarov. Ministerstvo vnútra má pri registrácii politických strán jediné obmedzenie - nemôže zaregistrovať politickú stranu s názvom, ktorý už bol v registri politických strán zaregistrovaný alebo ktorý podlieha ochrane podľa zákona o politických stranách a politických hnutiach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok