Slovenská armáda dostala druhý Spartan, pristál v Kuchyni

TA3 TASR
9.4.2018 12:43

K výzbroji Ozbrojených síl Slovenskej republiky patrí od pondelka druhé dopravné lietadlo C-27J Spartan. Viacúčelové transportné lietadlo pristálo na letisku Dopravného krídla generála M. R. Štefánika Kuchyňa. Prvý stroj tohto typu využívajú vzdušné sily OS od konca roka 2017.

Druhý dostali načas

Priamo na mieste ho privítal minister obrany Peter Gajdoš spolu s ďalšími zástupcami rezortu a OS SR. Gajdoš označil prílet druhého Spartana za výnimočnú udalosť. "Aj tento stroj, podobne ako ten prvý, je pripravený plniť úlohy v rámci domáceho i medzinárodného krízového manažmentu," uviedol minister, pričom pripomenul, že prvý Spartan, ktorý majú vzdušné sily od konca minulého roka, už bol využitý pri preprave materiálu a výstroja slovenského kontingentu pôsobiaceho v rámci mierovej misie UNFICYP na Cypre.

Kým prvý stroj dodal taliansky výrobca s omeškaním, čo kompenzoval znížením ceny, druhý stroj dodali načas. "V tomto prípade teda žiadne zmluvné pokuty neuplatňujeme," uviedol Gajdoš. Cena každého lietadla je 35,8 milióna eur bez DPH. V celkovej sume vo výške 98 miliónov bez DPH je zahrnutá aj čiastka za logistickú podporu vo výške viac ako 21 miliónov a tiež 5,6 milióna eur za výcvik.

Náčelník Generálneho štábu OS SR Milan Maxim informoval, že s každým strojom by mali lietať minimálne dve posádky. "V prípade prvého lietadla už majú posádky výcvik prakticky za sebou, na tomto novom budú absolvovať výcvikové hodiny ďalšie posádky tak, aby najneskôr do septembra bolo možné plne využívať všetky spôsobilosti tohto lietadla,“ uviedol Maxim.

Odvezie desiatky pasažierov

Obstaranie dvoch dopravných lietadiel Spartan C-27J sa datuje ešte do roku 2008, keď bol dodávateľ vybraný v rámci verejnej obchodnej súťaže. Zmluva o dodávke však bola reálne podpísaná až v roku 2014.

Súčasťou kontraktu je tiež päťročná logistická podpora. C-27J Spartan je viacúčelové transportné lietadlo s dĺžkou 22,7 metra, výškou 9,64 metra a s rozpätím krídel 28,7 metra. Dosahuje maximálnu cestovnú rýchlosť 500 km/h, dostup má 9144 metrov a maximálny dolet 5852 kilometrov. Odvezie 46 pasažierov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok