Farská kritizovala pochod Za slušné Slovensko na výročie popravy Tisa

TA3 SITA
8.4.2018 18:20

Slovenská ľudová strana pripravuje na deň výročia popravy prezidenta Slovenskej republiky z rokov 1939-1945 Jozefa Tisa pochod Bratislavou pod názvom Za slušné Slovensko. Pochod sa má konať 18. apríla. Informáciu o tomto pochode potvrdila aj hovorkyňa Starého mesta Nora Gubková. Povolenie na uskutočnenie pochodu získali.

Farská kritizovala pochod Za slušné Slovensko na výročie popravy Tisa
TASR/Eduard Fašung

Organizátori pochodov sa dištancujú

Názov pochodu organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko označili za hrubé zneužitie toho čo robia:„Považujeme to za zneužitie našej snahy o lepšiu krajinu cez iniciatívu Za slušné Slovensko. Od tohto pokusu sa absolútne dištancujeme. Nejedná sa o akciu vyplývajúcu z iniciatívy Za slušné Slovensko. Pokusy o zneužitie už riešime s právnikmi, ktorí v krátkom čase podniknú právne kroky," vyjadrila sa jedna z organizátoriek zhromaždení Karolína Farská.

Organizátori zhromaždení podobne reagovali aj na zakladanie politickej strany s názvom Za slušné Slovensko, za ktorým stoja Magda Želeňáková, Radko Olej a Peter Hardoň.

Trasa pochodu

Trasa pochodu Slovenskej ľudovej strany na deň výročia popravy Tisa povedie spred Prezidentského paláca na Hodžovom námestí k Justičnému palácu. V pláne pochodu nie je návšteva Martinského cintorína, kde je časť ostatkov Tisa uložená v hrobe.

Tisovi 15. apríla 1947 vymeral Národný súd trest smrti za zločiny vlastizrady, kolaborácie s nacistickým Nemeckom, odstránenie demokratického poriadku, zavedenie fašistického režimu, spôsobenie škôd slovenskému národu, ako aj spôsobenie ujmy pre rasovú, národnú, náboženskú a politickú príslušnosť. Rozsudok okrem iného menuje Tisovu spoluzodpovednosť za prijatie protižidovských zákonov, zriaďovanie koncentračných táborov na Slovensku, ako aj za deportácie a smrť desiatok tisícov Židov v nacistických koncentrákoch. Po tom, čo prezident Edvard Beneš odmietol Tisa omilostiť, bol ráno 18. apríla 1947 popravený.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok