Maďarské voľby mali mimoriadnu účasť. S náskokom zvíťazil Fidesz

TA3 TASR ČTK
8.4.2018 16:40

Maďarský premiér Viktor Orbán sa vo svojom povolebnom prejave vyhlásil za víťaza volieb. Podľa priebežných výsledkov jeho strana získala takmer 50 percent všetkých hlasov.

Dvojtretinová väčšina

Ak sa takéto výsledky potvrdia, vládnuci blok Fideszu by si so 134 kreslami udržal dvojtretinovú väčšinu v 199-člennom parlamente.  Na druhom mieste podľa týchto výsledkov skončil ultrapravicový Jobbik s 19,92 percenta, nasledoval opozičný blok Maďarskej socialistickej strany a strany Dialóg s 11,99 percenta. Zastúpenie v parlamente by mali mať aj ochranárska strana Politika môže byť iná so 6,56 percenta a ľavicovo-liberálna Demokratická koalícia so ziskom 5,37 percenta.

Voliči mali k dispozícii dva hlasy, jeden na voľbu politickej strany z celoštátnej straníckej listiny a druhý na voľbu kandidáta jednomandátového obvodu. Výnimkou boli iba Maďari žijúci v zahraničí, ktorí volili iba zo straníckej listiny. Ich sa do volieb zaregistrovalo 378 000. V roku 2014, keď mohli voliť prvýkrát, využilo túto možnosť 128 712 zahraničných Maďarov.

Orbán sa prihovoril davu

Maďarsko sa vydalo cestou, ktorú si samo zvolilo, zdôraznil v nedeľu v Budapešti Viktor Orbán pred burácajúcim davom svojich priaznivcov po víťazstve v maďarských parlamentných voľbách. Orbán pred volebnou centrálou Fideszu v peštianskom multifunkčom komplexe Bálna vyjadril vďaku zvlášť zahraničným Maďarom, ktorí "pomohli ochrániť materskú vlasť".

"Za nami je veľká bitka, dosiahli sme rozhodujúce víťazstvo. Vytvorili sme možnosť, aby sme ochránili Maďarsko. Naša domovina ešte nie je tam, kde by sme ju chceli mať, ale už sa vydala cestou, ktorú si sama zvolila," povedal premiér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok