Odhalili identitu vodiča, ktorý vrazil do ľudí v centre mesta

TA3 TASR ČTK
7.4.2018 17:35

Pri incidente v centre mesta Münster v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko prišli o život tri osoby vrátane páchateľa a dve desiatky utrpeli zranenia. Potvrdil to krajinský minister vnútra Herbert Reul.

Vodič sa zastrelil

Väčšina ľudí v starom meste v centre nemeckého mesta Münster si užívala krásne teplé slnečné počasie, keď sa do lokality veľkou rýchlosťou prirútila dodávka a vrazila do skupinky občanov sediacich na zemi pred jednou z tamojších tradičných reštaurácií neďaleko miestneho Dómu. V lokalite vypukla panika.

Server nemeckých novín Süddeutsche Zeitung zverejnil informácie, podľa ktorých bol páchateľom útoku Nemec Jense R., narodený v roku 1969. Polícia jeho byt prehľadala, pričom pátrala po prípadných výbušninách. Podľa novín išlo o duševne labilného jedinca. Podobnú informáciu s odvolaním sa na svoje zdroje priniesla aj agentúra DPA. Vodič dodávky sa krátko po kolízii zastrelil.

Oblasť uzavreli

Nemecká polícia celú oblasť uzatvorila. Samotný náraz zabil dvoch ľudí, treťou obeťou je páchateľ, ktorý spáchal samovraždu. Počet zranených je približne 20, sú medzi nimi aj osoby v kritickom stave. Úrady pôvodne uvádzali celkovo štyri obete a šesť vážne zranených. Hovorca polície Andreas Bode vyzval ľudí, aby sa miestu tragédie i celému centra mesta vyhli. V centre mesta Münster bola na sobotu naplánovaná demonštrácia Kurdov, v oblasti boli preto posilnené policajné hliadky. Incident sa stal približne v čase jej plánovaného začiatku o 15.30 h. Podujatie po nešťastí odvolali.

V súčasnosti nič nenaznačuje tomu, že tento incident má islamistické pozadie alebo by bol jeho motívom islamský extrémizmus, povedal krajinský minister vnútra Reul. Polícia však napriek tomu preveruje všetky možnosti, dodal.

Skúmajú viaceré verzie

Polícia prehľadala vozidlo, v ktorom sa našiel nešpecifikovaný podozrivý predmet. Vyšetrovatelia preverujú niekoľko alternatív, podľa jednej ušli z dodávky bezprostredne po náraze dve osoby. Uviedli to svedkovia z miesta činu. Bezpečnostné zložky pátrajú tiež po prípadných ďalších podozrivých.

Napriek ubezpečeniu vyšetrovateľov, že skúmajú viaceré vyšetrovacie verzie a varovaniu pred robením unáhlených záverov hovoril šéf Nemeckých policajných odborov v Severnom Porýní-Vestfálsku Erich Rettinghaus pre internetový server RP-online jednoznačne:

Pre celé Nemecko jestvovalo stále latentné vysoké nebezpečenstvo útoku. Teraz zasiahol aj Severné Porýnie-Vestfálsko, v ktorom sme doteraz boli šťastní a schopní vždy plánované atentáty a útoky prekaziť včas. Tentoraz sa to nepodarilo. Je treba teraz objasniť zločin a predovšetkým zadržať všetky osoby, ktoré možno stoja za ním, aby sa predišlo eventuálnym ďalším zločinom, konštatoval.

Sústrasť vyjadrili Merkelová i Macron

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a prezident Frank-Walter Steinmeier vyjadrili hlbokú sústrasť obetiam a ich rodinám. Kancelárka Merkelová je podľa vlastných slov v myšlienkach s obeťami a pozostalými a "tieto strašné udalosti v Münsteri ju hlboko šokovali". V citovanom vyhlásení sa ďalej uvádza, že kompetentné úrady podniknú "všetko čo sa dá urobiť, aby vyšetrili zločin a podporili obete a ich príbuzných. Všetkým zasahujúcim na mieste patrí moja vďaka."

Šok nad incidentom v Münsteri vyjadril v odkaze na Twitteri aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. "Moje myšlienky sú s obeťami a ich príbuznými," napísal europolitik. Sústrasť obetiam a pozostalým krvavého činu v Münsteri vyjadril na Twitteri rovnako francúzsky prezident Emmanuel Macron. "Francúzsko zdieľa utrpenie Nemecka," odkázal Macron.

Mesto Münster leží na severe spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko a žije v ňom viac ako 300.000 ľudí. Münster patrí medzi najvýznamnejšie univerzitné mestá spolkovej republiky a je známy po druhej svetovej vojne krásne rekonštruovaným starým mestom. V jeho centre majú prevahu početné gastronomické zariadenia rôzneho zamerania, ale aj kultúrne inštitúcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok