Nový premiér chce previerky všetkých, s ktorými spolupracuje

TA3 SITA
7.4.2018 17:23

Predseda vlády Peter Pellegrini požiada všetkých ľudí, s ktorými spolupracuje na Úrade vlády, aby prešli bezpečnostnou previerkou. Vyhlásil to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy s tým, že sa chce vyhnúť podobnej situácii, v akej sa ocitol Robert Fico, keď v jeho blízkosti pracovali ľudia, ktorí mali kontakty s talianskou mafiou.

Nový premiér chce previerky všetkých, s ktorými spolupracuje
SITA/Viktor Zamborský

Závadová osoba by skončila

„Ak by som ja, ako predseda vlády, obdržal jasnú správu od informačných služieb, že v mojej blízkosti je závadová osoba, ktorá tam nemá čo robiť, tak tá osoba na Úrade vlády okamžite skončí,” povedal. „Požiadal som riaditeľa mojej kancelárie aj ľudí, ktorí v nej pracujú, aby každý absolvoval previerku v príslušnej úrovni podľa toho, s akými informáciami sa bude do budúcna oboznamovať," povedal.

Dodal, že využije svoje možnosti vyžiadať si správy od príslušných služieb, či Úrad vlády, alebo bývalý premiér Robert Fico boli informovaní o tom, že by sa v jeho kancelárii mohli nachádzať ľudia, ktorí by mohli mať v minulosti nejaké styky s ľuďmi, ktorých talianske orgány podozrievajú z organizovaného zločinu. Na Úrade vlády pracovala hlavná štátna radkyňa Mária Trošková a Viliam Jasaň ako šéf krízového manažmentu a bezpečnosti štátu, ktorí mali väzby na taliansku mafiu.

Predsedom Smeru byť nechce

Na otázku moderátora, či je bábkou Roberta Fica, uviedol, že je a vždy bol autonómny človek. „Každý musí rozumieť, že žijeme v parlamentnej demokracii, moja vláda bude závisieť od dôvery troch politických strán a od toho, ako sa budeme vedieť dohodnúť s predsedami Bélom Bugárom, Robertom Ficom a Andrejom Dankom," uviedol s tým, že nemá ambíciu byť predsedom strany Smer-SD.

Podľa neho je v aktuálnej situácii dokonca lepšie, ak má strana silného predsedu a Pellegrini sa môže naplno venovať exekutíve, ktorá mu ako premiérovi prináleží. Fico sa tak môže venovať straníckej politike, zúčastňovať sa koaličných rokovaní a predvolebnej kampani do komunálnych volieb.

Bude garantovať slobodu slova aj tlače

Pellegrini nekomentoval Ficove tvrdenia, že protesty na námestiach boli pokusom o štátny prevrat. „Pán premiér sa legitímne pýtal otázky, ktoré zaznievajú v určitej časti verejnosti, ktorá na námestia nechodí,” odpovedal Pellegrini. Povedal, že ak sa niekto snaží vyvolať predčasné voľby iným ako demokratickým spôsobom, tak sa to dá nazvať rôznymi spôsobmi. „Ako predseda vlády vždy budem garantovať slobodu slova aj slobodu tlače, a takisto to, aby si každý mohol povedať na námestí svoj názor,” uviedol.

Na margo vyjadrení prezidenta Andreja Kisku, ktorý vyzýval policajného prezidenta Tibora Gašpara na odstúpenie, uviedol, že to bol nešťastný krok prezidenta. „Mrzí ma, že sa k takému kroku odhodlal a chce robiť personálnu politiku na jednotlivých rezortoch. Pánovi prezidentovi to nevyplýva zo žiadnych právomocí.” Napriek tomu povedal, že s Kiskom má korektné vzťahy a názory si navzájom rešpektujú.

Drucker má voľné ruky

„Vždy budem uznávať inštitút prezidenta SR bez ohľadu na to, kto na tej stoličke sedí," uviedol a dodal, že bude za to, aby sa traja najvyšší ústavní činitelia pravidelne stretávali a koordinovali svoje názory najmä v otázkach zahraničnej politiky.

Minister vnútra Tomáš Drucker má podľa neho voľnú ruku v tom, či policajného prezidenta Tibora Gašpara odvolá alebo nie. Podľa neho by však mal rozhodovať nie na základe symbolov, ale na základe faktov. „Určite má voľné ruky a nikdy mu nebudem zasahovať do personálnych otázok," povedal Pellegrini. Pellegrini podporuje zmenu voľby policajného prezidenta a šéfa policajnej inšpekcie.

Vždy mal nadštandardný príjem

V otázke kúpy jeho nového bytu povedal, že urobil nadprácu, keď ukázal všetky kúpno-predajné zmluvy, potvrdenia z banky. Podľa neho sú informácie o nezrovnalostiach v jeho príjmoch a výdavkoch neférové. „Vždy som mal nadštandardný príjem, na parlamentnom výbore pre nezlučiteľnosť funkcií predstavím svoje príjmy. Odmietam špekulácie, je to len snaha ma okamžite pošpiniť," povedal.

Jeho príjmy podľa neho preveril aj v roku 2012 Národný bezpečnostný úrad SR, ktorý mu vydal previerku prísne tajné. „Aj to preukazuje že moje majetkové pomery sú absolútne v poriadku," uviedol. „Verím, že ľudia si nakoniec urobia svoj názor a skončia sa ataky na moju osobu,” povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok