Na protestoch sa zišli desaťtisíce ľudí, pridali sa aj farmári s traktormi

TA3 SITA TASR
5.4.2018 18:57

V desiatkach slovenských aj zahraničných miest sa na zhromaždeniach Za slušné Slovensko opäť stretli desaťtisíce ľudí. Žiadajú dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej, ako aj vyšetrenie všetkých káuz, o ktorých Kuciak písal, a to za účasti medzinárodného policajného tímu.

Výmena figúrok

Podľa organizátorov protestu Karolíny Farskej a Juraja Šeligu je odvolanie Gašpara prvým krokom na nezávislé vyšetrenie tejto vraždy. Skandujúci dav medzi jednotlivými prejavmi kričal Dosť bolo Smeru! alebo Predčasné voľby!

Ako prvá vystúpila investigatívna redaktora Trendu Zuzana Petková, podľa ktorej sa na Slovensku zatiaľ žiadne politické kauzy, ktorým sa investigatívni novinári venovali, nevyšetrili. Dôsledkom je beztrestnosť mocných a obrovská miera nedôvery v políciu a štátne orgány, ktoré chránia páchateľov a nie obete.

Zástupcovia študentskej iniciatívy Nie je nám to jedno poukázali na to, že výmenou ministrov vo vláde sa nič nezmenilo. "Vymenilo sa zopár figúrok, naša krajina sa však po vražde Jána Kuciaka zmenila veľmi,“ vyhlásila študentka Juliana Horváthová a zdôraznila, že študenti budú bojovať za to, aby dokázali na Slovensku nájsť uplatnenie a dôstojné podmienky. Za týmto účelom bude iniciatíva organizovať diskusie pre študentov po celom Slovensku.

Stav nahráva extrémistom

Za kultúrnu obec a iniciatívu Žiadame okamžitý kultúrny reparát sa davu prihovoril herec Richard Stanke, podľa ktorého vláda Petra Pellegriniho nezačala pracovať na zmene Slovenska na slušnú krajinu. „Politický kurz jeho vlády sa nezmenil, nik z ministrov, ktorí čelia kauzám, neodišiel. Robert Fico sa nám smeje do tváre a riadi svojich poslušných lokajov,“ vyhlásil. Opäť vyzval na výmenu novej ministerky kultúry Ľubice Laššákovej, ktorá je podľa asi 5 000 osobností z kultúry nedostatočne kompetentná na riadenie tohto rezortu.

Na Slovensku sa podľa Stankeho začala normalizácia, čo sa prejavuje aj v riadení verejnoprávnej RTVS. Podľa sociologičky Eleny Kríglerovej súčasné Slovensko charakterizuje hlboká nedôvera v inštitúcie tejto krajiny. „Nepodarilo sa nám vybudovať funkčné a nezávislé inštitúcie. Každá nevyšetrená kauza traumatizuje spoločnosť a nedôvera sa prehlbuje,“ vyhlásila s tým, že takýto stav nahráva extrémistom.

Pridali sa farmári s traktormi

V centre Košíc pritiahlo podujatie na Hlavnú ulicu pri Dolnej bráne viac ako 2000 ľudí. K akcii sa pridali aj farmári z východu Slovenska, ktorí sa sťažujú, že sú vytláčaní z vlastnej pôdy organizovanými skupinami. Ich protest sprevádzala kolóna desiatok traktorov, ktorá prešla Košicami od mestskej časti Barca až k centru mesta.

"Žiadame okamžité odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara, odpolitizovanie vedenia polície a realizáciu nevyhnutných systémových zmien v policajnej inšpekcii, ktoré budú garantovať jej nezávislosť," uviedli za organizátorov Ján Gálik a Alžbeta Bojková. Poukázali na medializované informácie o pochybeniach pri vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ako aj na stále sa objavujúce korupčné kauzy.

Za protestujúcich farmárov vystúpil František Oravec, farmár z Gyňova pri Košiciach, ktorý hovoril o "mafiánskych praktikách" v poľnohospodárstve. Silné skupiny podľa jeho slov zaberajú pôdu od tých, ktorí majú na ňu právny nárok a ktorí tak musia čeliť nátlaku, vyhrážkam i fyzickým útokom.

 

Deň boja proti korupcii

"Žiadame, aby finančné prostriedky - dotácie boli vyplácané iba takým užívateľom pôdy, ktorí k nej vedia preukázať právny titul, či už na základe vlastníctva, alebo právoplatnej nájomnej zmluvy. Žiaľ, odkedy sme vstúpili do Európskej únie, nie je žiadny štátny ani samosprávny orgán, ktorý by kontroloval právne tituly k pôde. Tu je tá diera a priestor pre rôznych špekulantov, novodobú mafiu, ktorá vie poberať finančné prostriedky Európskeho spoločenstva bez právneho titulu," povedal Oravec pre novinárov.

Pokiaľ Pôdohospodárska platobná agentúra alebo ministerstvo pôdohospodárstva nepristúpia k zmene, nespokojní farmári sa podľa neho chystajú na protest aj s traktormi od Michaloviec až do Bratislavy.

Na zhromaždení vystúpil aj vedúci charity Samaritán a zakladajúci člen Občianskeho fóra a hnutia VPN Ľubomír Badiar, ktorý navrhol vyhlásiť deň zavraždenia novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej za pamätný deň SR – deň boja proti korupcii. Medzi rečníkmi boli aj ochranár a filmár Erik Baláž či riaditeľka Karpatskej nadácie a občianska aktivistka Laura Dittel.

Symbolická trasa pochodu v Nitre

Približne dve tisícky ľudí sa zišli v Nitre. Organizátori zvolili symbolickú trasu, ktorá viedla od Katedry archeológie Univerzity Konštantína Filozofa, kde študovala zavraždená Martina Kušnírová, a pokračovala k budove študentského domova Nitra, kde sídli Katedra žurnalistiky UKF, na ktorej študoval a neskôr vyučoval Ján Kuciak. Pochod sa skončil pri Mariánskom stĺpe na Svätoplukovom námestí, kde účastníci zaspievali hymnu a zapálili kahance na pamiatku zavraždeného novinára a jeho priateľky.

Na Svätoplukovom námestí sa zhromaždeným ľuďom prihovoril študent žurnalistiky Jakub Prok, ktorý bol žiakom Jána Kuciaka. Zdôraznil, že od vraždy Jána a Martiny už uplynul viac ako mesiac. „Požiadavka na jej dôkladné a nezávislé vyšetrenie a tiež všetkých káuz, na ktoré Jano poukázal, však stále zostáva nesplnená. Za ten čas sa nám však prostredníctvom verejného tlaku podarilo donútiť vládu prijať politickú zodpovednosť. Desaťtisíce slušných ľudí v uliciach ukázali, že Slovensko má nádej stať sa lepšou krajinou," vyhlásil.

Stovky demonštrujúcich v Prahe

Zrejme najviac ľudí zo zahraničných protestov sa zišlo na podujatí pod heslom "Praha - Postavme sa za slušné Slovensko", ktoré organizovali Slováci žijúci v českej metropole už po piatykrát.

Na podvečernom zhromaždení na pražskom Václavskom námestí vystúpili hostia z Česka i zo Slovenska vrátane umelcov, ako sú David Koller, Nina Rosa, Silvia Szollos či folklórny súbor Limbora. Z údajov na facebookovej stránke podujatia vyplýva, že prítomných bolo približne 500 účastníkov.

Podľa zverejnenej tlačovej správy išlo o apolitické protestné zhromaždenie s cieľom "upozorniť na fakt, že slovenská spoločnosť... sa dožaduje zmien, čomu bolo doposiaľ vyhovené len čiastočne". "Ani mesiac od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej verejnosť nepozná vrahov a je presvedčená, že Polícia SR túto vraždu nikdy neobjasní, pretože prezident policajného zboru SR je namočený v kauzách mafie a vládnych špičiek, o ktorých Ján Kuciak písal," uviedol spolok Pražská kaviareň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok