Po Červenom námestí v Moskve pochodovali tisíce vojakov

TASR, TA3
9.5.2012 08:35

Na Červenom námestí v Moskve sa dnes konala tradičná vojenská prehliadka pri príležitosti porážky nacistického Nemecka spojencami v roku 1945.

Po Červenom námestí v Moskve pochodovali tisíce vojakov
SITA

Dobré počasie zaistilo ruské letectvo, ktorého lietadlá vopred rozohnali mraky nad Moskvou, uviedla agentúra RIA Novosti.

Vládnym a armádnym predstaviteľom a divákom sa predviedlo približne 14.000 vojakov a vyše 100 kusov vojenskej techniky. Boli medzi nimi odpaľovače medzikontinentálnych balistických striel Topol-M, protilietadlové systémy S-400 Triumf a Pantsir S-1, odpaľovače rakiet Iskander-M, obrnené vozidlá BTR-80 a bojové tanky T-90. Súčasťou prehliadky boli aj prelety bojových lietadiel nad Červeným námestím.

Medzi tisíckami pozvaných hostí bolo aj 1500 veteránov druhej svetovej vojny, ktorá sa skončila pred 67 rokmi. K účastníkom prehliadky sa prihovoril staronový ruský prezident Vladimir Putin.
"Rusko realizuje politiku posilňovania svetovej bezpečnosti. Máme silné morálne právo vytrvať v našom postoji, pretože to bola naša krajina, ktorá niesla hlavný nápor nacizmu a jej heroický odpor rozhodol o priebehu vojny," vyhlásil Putin v prvom významnejšom prejave po pondelkovom návrate do funkcie prezidenta.

Prvá vojenská prehliadka na počesť víťazstva nad fašizmom sa konala v Moskve 24. mája 1945 na príkaz vtedajšieho sovietskeho vodcu Josifa Stalina.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok