Starú petržalskú vraždu uzavreli, vrah pôjde za mreže na 13 rokov

TA3 SITA
5.4.2018 11:32

Násilná smrť Michala Horeckého z roku 2005 je po 13 rokoch právoplatne uzavretá. Krajský súd v Bratislave totiž zamietol odvolanie Martina Jajcaja, ktorého prvostupňový súd v auguste 2017 odsúdil za trestný čin vraždy a pokus o ublíženie na zdraví na 13 rokov väzenia. Jajcaj, ktorý si má trest odsedieť v ústave s najprísnejším stupňom stráženia, bol stíhaný na slobode a rozsudok si vypočuť neprišiel.

Starú petržalskú vraždu uzavreli, vrah pôjde za mreže na 13 rokov
SITA/AP

Účasť na skutku nepopieral

Obžalovaný vo svojom odvolaní požadoval vec vrátiť okresnému súdu na opätovné rozhodnutie, prípadne zmierniť trest. Účasť na samotnom skutku nepopieral, tvrdil však, že on a jeho otec sa len bránili útoku poškodeného, ktorý mal sám problémy so zákonom.

Podľa neho tiež nie je možné presne určiť, aký podiel na bití Horeckého mal on sám a aký mal jeho dnes už zosnulý otec. Poukazoval tiež na väčší časový odstup od skutku. Podľa krajského súdu však prvostupňový súd vyhodnotil všetky dôkazy správne.

Podľa prokuratúry v blízkosti Humenského námestia v bratislavskej Petržalke po predošlej hádke zaútočil vo februári 2005 Jajcaj spolu so svojím otcom na 26-ročného Michala Horeckého. Podľa obžaloby ho Jajcaj kopal, bil ho päsťami, udieral mu hlavou o zem a tiež mu na ňu dupal nohou. Obaja muži tiež napadli aj Horeckého kamaráta.

V minulosti napadol muža v bare

Svedkovia incidentu zavolali na miesto záchranku, zdravotníci však po príchode skonštatovali smrť Horeckého. Prípad na súde sprevádzali časté odročenia. Pojednávanie najskôr spomalila aj smrť jedného z prísediacich sudcov a taktiež opakované neúspešné predvolania niektorých svedkov.

Taktiež pôvodný predseda senátu prvostupňového súdu odišiel pred uzavretím veci do dôchodku, preto bolo nutné prípad pred súdom prejednať odznovu. Nový predseda senátu následne vec prejednal za 14 mesiacov. Jajcaj už bol v minulosti odsúdený za napadnutie muža v bare, ktorému skleneným pohárom ťažko poranil oko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok