Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Odevy E-Skin fungujú ako VR ovládač či monitor zdravia a športových výkonov

Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
5. 4. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Univerzita v Tokiu dala vzniknúť kreatívnej spoločnosti Xenoma, ktorá sa špecializuje na látky so zabudovanými senzormi. Tie sú vo forme futuristických vzorov nanesené špeciálnou technológiou na tričká, funkčnú bielizeň či dokonca na pyžamá. Takéto oblečenie nazvali E-Skin a naozaj je akoby druhou, elektronickou kožou.

K samotným odevom E-Skin, okrem senzorov, patrí aj riadiaca jednotka pre zber dát. Tá sa umiestňuje na hruď, v mieste kde sa zbiehajú všetky línie senzorov. Riadiaca jednotka potom vysiela cez Bluetooth signály do vybraných zariadení, napríklad smartfónov, ktoré potom cez príslušné aplikácie tieto dáta vyhodnocujú.

Spoločnosť Xenoma vyvinula odevy E-Skin so zabudovanými senzormi, ktoré fungujú ako VR ovládač či monitor športových výkonov a zdravia.

Tým, že senzory v podobe metalických línií pokrývajú celý odev a tým pádom celé torzo človeka, sa dá vyhodnotiť neuveriteľné množstvo dát. Napríklad v dnes najdynamickejšie sa rozvíjajúcom odvetví IT sektora, virtuálnej realite, môže poslúžiť ako ovládač. Bez potreby držať v rukách ovládač, človek dokáže ovládať akúkoľvek hru či program vo virtuálnej realite.

K samotným odevom E-Skin, okrem senzorov, patrí aj riadiaca jednotka pre zber dát. Tá sa umiestňuje na hruď, v mieste kde sa zbiehajú všetky línie senzorov.

Vďaka tomu, že sa podarilo umiestniť senzory aj na športové oblečenie, je jasné, že môže fungovať aj na meranie športových výkonov. No a so zdravím súvisí aj ďalší účel a to meranie správneho držania tela. Je to praktické hlavne ak sa v práci na počítačom hrbíte. Tvorcovia z firmy Xenoma tvrdia, že vedia monitorovať aj spánok alebo dokonca monitorovať pacientov.

Výhoda odevov E-skin je okrem ich univerzálneho použitia aj jednoduchosť údržby. Dajú sa totižto bez problémov oprať v práčke.

Vďaka tomu, že sa podarilo umiestniť senzory aj na športové oblečenie, je jasné, že môže fungovať aj na meranie športových výkonov. No a so zdravím súvisí aj ďalší účel a to meranie správneho držania tela. Je to praktické hlavne ak sa v práci na počítačom hrbíte.