Trump vyšle na mexické hranice Národnú gardu, ľudia sú proti

TA3 TASR
5.4.2018 06:41

Americký prezident Donald Trump podpísal nariadenie o vyslaní Národnej gardy na hranicu s Mexikom. Situácia tam podľa neho dosiahla kritický stav. Zdôraznil, že týmto opatrením chce zastaviť pašovanie drog a zastaviť prúd migrantov.

Trump podpísal nariadenie o vyslaní Národnej gardy na hranicu s Mexikom v rámci boja s ilegálnou migráciou. "Situácia na hranici dosiahla krízový bod," uviedol Trump. Podľa nariadenia musí ministerstvo obrany podporovať ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť pri zabezpečovaní južnej hranice USA tak, aby sa zastavil prílev ľudí a drog.

Trump konštatoval, že "bezprávie" na hranici s Mexikom je v podstate nezlučiteľné s bezpečnosťou a suverenitou amerického ľudu. Jeho administratíva preto podľa neho nemá na výber - musí konať. Na ochranu hranice medzi Spojenými štátmi a Mexikom chce využiť armádu, pokým nebude postavený pohraničný múr, ako sľuboval voličom.

Nasadenie zložiek americkej armády na hranici s Mexikom je známe aj z minulosti. V roku 2006 pomáhalo približne 6000 príslušníkov Národnej gardy pohraničnej stráži, ktorá vtedy posilňovala svoje rady. Počas nasledujúceho roka počet nasadených gardistov poklesol približne o polovicu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok