Islamský štát v Sýrii melie z posledného, Trump ho chce vykoreniť

TA3 TASR
4.4.2018 21:16

Teroristická organizácia Islamský štát je v Sýrii už takmer zničená. Biely dom vyhlásil, že Spojené štáty a ich spojenci sú naďalej odhodlaní rozdrviť aj posledné zvyšky ich síl prítomných v krajine.

Tlačová tajomníčka Bieleho domu Sarah Sandersová však neuviedla časový rámec pre stiahnutie amerických vojakov. Prezident USA Donald Trump predtým oznámil, že Spojené štáty čoskoro odídu zo Sýrie zmietanej vojnou, podľa amerických médií však na stretnutí so svojimi národnobezpečnostnými poradcami vyjadril z krátkodobého hľadiska ochotu ponechať vojakov v tejto krajine. Trumpova administratíva uviedla, že cieľom je eliminovať pretrvávajúcu "malú" prítomnosť militantov IS, ktorých americké sily "ešte nevykorenili".

Podľa Sandersovej táto organizácia, ktorá kedysi ovládala veľké časti Sýrie i susedného Iraku, v súčasnosti už "takmer úplne zničená" a nemalo by tak trvať dlho, kým bude misia zavŕšená. "Budeme sa naďalej radiť s našimi spojencami a priateľmi, čo sa týka budúcich plánov," uviedla hovorkyňa Bieleho domu v krátkom písomnom vyhlásení. "Očakávame, že krajiny v danom regióne i mimo neho, ako aj Organizácia Spojených národov, budú smerovať svoje úsilie k mieru" a zabezpečia, že IS sa už nikdy nevráti, citovala ju AP.

Samotný Trump ešte v utorok, keď sa stretol s národnobezpečnostným tímom, avizoval "veľmi rýchle" prijatie rozhodnutia ohľadne vojenskej prítomnosti v Sýrii a dodal, že hlavnou úlohou vojakov bolo zvrhnúť a poraziť IS, čo sa už "takmer" podarilo splniť. Niektorí z vojenských poradcov prezidenta sa však vyjadrili, že Američania by mali zostať v Sýrii a Iraku až do konečnej porážky IS. Podľa údajov stanice CNN šéf Bieleho domu na utorňajšom stretnutí povedal, že si želá porážku IS, ale záťaž spojenú so stabilizáciou Sýrie musia niesť "regionálni aktéri".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok