Majského kumpán nenastúpil do väzenia, kam mal ísť na 9 rokov

TA3 TASR
4.4.2018 10:51

Dávid Brtva, právoplatne v stredu odsúdený Najvyšším súdom v kauze tunelovania nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest, na deväťročný trest odňatia slobody zatiaľ do väzenia nenastúpil. Potvrdili to viaceré justičné zdroje.

Brtva je zrejme v Českej republike

Spoluobžalovaný Patrik Pachinger, ktorého NS minulú stredu odsúdil na sedem rokov, po opustení súdnej miestnosti pre médiá uviedol, že podľa jeho informácií sa Brtva nachádza v Českej republike a čakal tam na rozsudok.

NS SR 28. marca potvrdil verdikt prvostupňového súdu z roku 2015. Veľkopodnikateľa a hlavného obžalovaného Jozefa Majského vylúčil NS SR na samostatné konanie, keďže je vážne chorý a polícia ho napokon na proces neeskortovala. Termín odvolacieho konania s Majským ešte vytýčený nie je, závisí od jeho zdravotného stavu. V tomto konaní bude rozhodovať rovnaký senát ako v stredu, ale pod inou spisovou značkou. Znamená to, že spis nebude musieť študovať iný senát, čo by mohlo trvať mesiace.

Podľa krátkeho zdôvodnenia rozhodnutia NS prvostupňový súd - Špecializovaný trestný súd v Pezinku rozhodol vo veci správne a správne vyhodnotil dôkazy. Teda NS sa v plnom rozsahu stotožnil s verdiktom ŠTS. Pachinger však okamžite na trest odňatia slobody nenastúpil, keďže bol po operáciách oboch očí a je práceneschopný. On ako jediný z troch obžalovaných sa na verejnom zasadnutí v stredu zúčastnil.

Prokurátor je spokojný

NS mu nechal mesačnú lehotu, aby si povybavoval svoje náležitosti a potom nastúpil na výkon trestu. Pokiaľ by tak neurobil, bol by stíhaný políciou. Súd vtedy zamietol viacero námietok Pachingera. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta po opustení súdnej miestnosti vyslovil spokojnosť s rozhodnutím NS SR. Tak ako vo svojom záverečnom návrhu zdôraznil, že pôvodný verdikt ŠTS bol správny a požiadal ho v plnom rozsahu potvrdiť.

Rozsudok nad Majským a spol. v kauze tunelovania nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest vyniesol ŠTS v Pezinku 21. októbra 2015. ŠTS vtedy odsúdil Majského na trest odňatia slobody na deväť rokov, Brtvu taktiež na deväť rokov a Pachingera na sedem rokov. Súd ich uznal za vinných zo spáchania trestného činu podvodu spolupáchateľstvom. Prvostupňový súd taktiež uložil peňažný trest vo výške 5000 eur pre obžalovaných Brtvu a Pachingera.

Ešte pred rozsudkom ŠTS Špeciálny súd 27. apríla 2007 odsúdil Jozefa M. na vyšší, 12-ročný trest odňatia slobody, Brtvu na 11 rokov a Patrika Pachingera na desaťročné väzenie. NS SR však tento verdikt zrušil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok