Exprezident je zodpovedný za smrť demonštrantov, rozhodol súd

TA3 TASR
4.4.2018 09:39

Bývalého bolívijského prezidenta Gonzala Sáncheza de Lozadu dobehla minulosť. Porota federálneho súdu na Floride, kde už dlhší čas žije, ho uznala zodpovedným za smrť desiatok demonštrantov počas masívnych nepokojov, ktoré zasiahli Bolíviu v roku 2003. Spolu s bývalým ministrom obrany Berzaínom budú musieť zaplatiť rodinám obetí odškodné vo výške 10 miliónov dolárov.

Súdny proces v meste Fort Lauderdale na Floride sa začal 5. marca, pričom navrhovatelia tvrdili, že obaja bývalí predstavitelia v snahe zničiť politickú opozíciu plánovali zabiť tisícky civilistov. Sánchez de Lozada, ako i Sánchez Berzaín v súčasnosti žijú v Spojených štátoch.

Podľa AP nebolo bezprostredne jasné, aké odškodnenie súd priznal pozostalým po usmrtených Bolívijčanoch. Žaloba bola podaná na základe amerického zákona o ochrane obetí trestných činov, umožňujúceho viesť súdne procesy voči osobám, ktoré sa podieľali na protizákonnom zabíjaní.

V roku 2003 vypukli v meste El Alto blízko La Pazu protesty proti exportu bolívijského zemného plynu do USA s využitím čilských prístavov. Vojaci spustili na protestujúcich paľbu, pričom 64 ľudí zahynulo a vyše 400 bolo zranených. Pre Bolíviu to bol zlomový bod v tamojšej politike. Zdiskreditované tradičné politické strany sa rozpadli a v roku 2005 zvíťazil v prezidentských voľbách jeden z lídrov protestov Evo Morales.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok