Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mobilný telefón oslavuje 45 rokov

Mobilný telefón oslavuje 45 rokov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 4. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mobilný telefón oslávil svoje 45. narodeniny. Spoločnosť Motorola 3. 4. 1973 predstavila svetu prvý prenosný mobilný telefón - Motorola DynaTAC a názorne ukázala jeho fungovanie. V roku 2017 bola Motorola DynaTac 8300 vyhlásená za najväčší vynález všetkých čias v britskom televíznom programe The Gadget Show.

Motorola DynaTAC (skratka pre Dynamic Adaptive Total Area Coverage) bola 33 centimetrov vysoká a vážila 0,8 kg. Prvý mobilný telefón na svete ponúkol približne 30 minút pohotovostného režimu, mohol mať uložených 30 telefónnych čísel a nabíjanie trvalo 10 hodín. Dnes sa tieto parametre nezdajú byť prelomové, no na začiatku osemdesiatych rokov to bolo dovtedy nevídané.

"Keď som vzal prototyp do mojich rúk, mal som pocit, že budúcnosť je predo mnou," povedal Martin Cooper, americký inžinier v spoločnosti Motorola a tvorca mobilnej revolúcie.

Cooper úspešne upútal pozornosť všetkých novinárov svojím neobvyklým prístupom. Namiesto predstavenia mobilného telefónu v miestnosti ho ukázal počas chôdze po Manhattane. Bez toho, aby vedel, či prístroj pracuje, vytočil číslo svojho hlavného konkurenta Joela Engela z AT&T.

Martin Cooper hovorí, ako Joel zostal bez slova, keď počul slová: "Joel, volám ti z mobilného telefónu, skutočného vreckového prenosného mobilného telefónu." Ticho na druhom konci linky bolo potvrdením obrovského úspechu a významu vynálezu, s ktorým spoločnosť Motorola zmenila svet.

Mobilný telefón oslavuje 45 rokov

1996: Motorola StarTAC

 

V roku 1996 Motorola zahájila jeden z najväčších trendov v histórii mobilných telefónov spustením Motorola StarTAC – prvým vyklápacím telefónom na svete. Pri váhe len 93 gramov a 10 cm výške pri otvorení, bol Star TAC najmenším dostupným telefónom v tej dobe. Prvá mobilná vyklápačka zostala veľmi populárna až do začiatku milénia.

2004: Motorola RAZR

 

Správne. Hovoríme o ikonickej Motorola RAZR. Keď bol RAZR v roku 2004 uvedený na trh, stal sa okamžite telefónom, ktorý zadefinoval generáciu. Kultúrna ikona na najvyššej úrovni, originálny RAZR V3 mal najtenšiu siluetu zo všetkých vyklápačiek na trhu a potvrdil, že telefón nebol iba nástrojom, ale aj módnym doplnkom (Niekto chce sexy ružovú? Čo poviete na červenú alebo modrú?). RAZR V3 je najpredávanejším véčkovým telefónom všetkých čias a jeho nepopierateľný štýl dodnes inšpiruje mnohých, ktorí ho naďalej používajú.

2016: moto z + moto mods

 

O 45 rokov neskôr, je Motorola naďalej synonymom inovácie a jedinečného štýlu. Desaťročia po predstavení DynaTac 8300, sa spoločnosť neustále snaží napredovať a posúvať celý priemysel dopredu. V roku 2016 Motorola napriek otrasom opäť prekvapila svet. Najnovšou inováciou od priekopníka mobilných technológií, bol prvý úspešný modulárny smartfón na svete – séria Moto Z, ktorá umožňovala pripojenie modulov ako sú projektor, reproduktor, mobilná tlačiareň a veľa ďalších.

Dnes: Inovujeme s VAMI

 

Spoločnosť Motorola naďalej pokračuje v inováciách pre vás. Či sa jedná o crowdsourcingové nápady pre nové moto mods, ktoré ponúkajú prémiové funkcie za prijateľné ceny, alebo vám pomáha efektívne spravovať svoj čas strávený na vašom smartfóne (tu si môžete spraviť phone life-balance kvíz). Túžba po neustálej zmene sveta technológií mobilných telefónov je rovnako silná ako kedykoľvek predtým. Všetci v spoločnosti Motorola sa tešia, že sú súčasťou 45.ročnej histórie mobilných telefónov a nevedia sa dočkať, kedy vám ukážu, čo majú prichystané pre budúcnosť.

(Zdroj: Tlačová správa Motorola)