Sulík: Radšej budem za exota v Bruseli ako sa hanbiť pred mojimi deťmi

TA3, TASR, foto: ČTK
11.10.2011 16:00

Predseda NR SR a líder SaS Richard Sulík bude radšej za exota v Bruseli, ako by sa mal hanbiť pred svojimi deťmi, ktoré by podporou navýšenia eurovalu zadĺžil.

Sulík: Radšej budem za exota v Bruseli ako sa hanbiť pred mojimi deťmi

Povedal to dnes na pôde parlamentu v diskusii o zmenách v eurovale, ktoré Sulík spolu s jeho poslancami odmieta podporiť. A to aj preto, že euroval môže podľa neho doviesť Slovensko do ekonomického nevoľníctva. "Keď budeme súhlasiť s trvalým eurovalom, nebudeme sa vedieť z toho viac vymotať," povedal.

Sulík zároveň zdôraznil, že rozšírením eurovalu bude Slovensko peniazmi slovenských daňových poplatníkov zachraňovať zahraničné banky. "Je to opäť len míňanie peňazí daňových poplatníkov," vyhlásil.

Šéf SaS je presvedčený, že keby mal do eurovalu prispieť vlastnými peniazmi ktorýkoľvek z poslancov, nikto by tak neurobil. "Som presvedčený, že nikto tu v miestnosti by ani cent zo svojich nevložil," zdôraznil.

Dodal, že SaS v podstate neodmieta euroval, ale nerešpektovanie pravidiel v Európe.
Poukázal tiež na to, že Slovensko napriek tomu, že je najchudobnejšou krajinou EÚ, má v pomere k svojim verejným financiám platiť najviac. Sulík súhlasí, že Slovensko dostalo od EÚ prostriedky z eurofondov, no tvrdí, že ani to nebolo zadarmo. "Dostali sme aj príkaz odstaviť funkčnú atómovú elektráreň, takmer zlikvidované poľnohospodárstvo, zákaz migrácie pracovných síl až po maximálnu možnú lehotu. Nemyslím si, že nám niekto vo veľkom niečo daruje alebo že to robí z nejakej filantropie," poznamenal.

Zároveň pripomenul, že Slovensko tiež platí ročne takmer miliardu eur do rozpočtu EÚ. Sulík ďalej zdôraznil, že Slovensko problémy v eurozóne nespôsobilo, preto nevidí dôvod, "prečo by sme za to mali najviac platiť".

Kabinet Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) označil za "asi svetový unikát", keďže sa rozhodol spojiť hlasovanie o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde. Euroval je totiž podľa Sulíka v rozpore s programovým vyhlásením vlády a nemal by sa spájať s dôverou vláde. SaS so spojením nesúhlasí. Sulík sa premiérky Radičovej zároveň spýtal, či si je istá, že koná správne. Ak totiž budú politici konať v duchu svojich doterajších vyjadrení, euroval neprejde a Radičovej vláda dnes padne.

Koaličná SaS, ktorá je proti eurovalu, sa na hlasovaní nezúčastní. Hlasovať nebudú ani traja zo štvorice poslancov združených okolo Igora Matoviča (Martin Fecko bude za), ani celý opozičný Smer-SD a SNS. Otázny ešte zostáva postup štyroch poslancov OKS. Podpredseda strany Ondrej Dostál pre TASR povedal, že sa na hlasovaní neplánuje zúčastniť. Tri koaličné strany teda nemôžu v tejto konštelácii nahromadiť 76 hlasov potrebných na schválenie eurovalu.


Koaliční poslanci odmenili Sulíkov prejav kritikou. Predseda Mostu-Híd Béla Bugár mu odkázal, že dnešné rozhodovanie parlamentu o eurovale nie je o číslach, ale hlavne o solidarite, ktorú má SaS v názve. "Buhožiaľ len v názve," poznamenal Bugár.

Dodal, že sulíkovci odmietajú podporiť euroval kvôli "kvázi ochrane peňazí daňových poplatníkov" a pritom odmietli koaličný kompromisný návrh, ktorý hovoril aj o tom, že by sa o každej jednej pôžičke rozhodovalo samostatne. Bugár sa zároveň nazdáva, že SaS prispeje svojim konaním k znehodnoteniu eura. "To znamená, nechránite úspory slovenských daňových poplatníkov," zdôraznil.

Pokiaľ ide o Sulíkovu kritiku nedodržiavania pravidiel v EÚ Bugár poznamenal, že Sulík nedodržiava ani koaličnú zmluvu. "V tej je veta: 'Prioritnou úlohou koalície je zabezpečiť vláde potrebnú podporu osobitne pre prijímanie zákonov a uznesení NR SR.' Takže už mi nezostáva nič iné len povedať, že ste nadradili stranícke záujmy nad záujmy Slovenska," uzavrel Bugár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok