Čína dúfa, že si Kórey po spoločnom stretnutí budú viac rozumieť

TA3 TASR
3.4.2018 13:04

Čína vníma plánované stretnutie medzi lídrami Severnej Kórey a Spojených štátov optimisticky. Dúfa, že obe strany sa vydajú správnou cestou a vyhnú sa konfrontácii.

Najbližší spojenec KĽDR

Čína dúfa, že plánované stretnutie medzi lídrami Severnej Kórey a USA prebehne v máji hladko, všetky strany sa budú držať správnej cesty dialógu a vyhnú sa "rušivým faktorom", uviedol čínsky minister zahraničných vecí Wang I.

Agentúra Reuters pripomína, že Čína je už tradične najbližším spojencom Severnej Kórey, ale ich vzťahy sa narušili po snahách Pchjongjangu o vývoj jadrových zbraní a rakiet a po podpore amerických sankcií zo strany Pekingu. Wang I konštatoval, že na Kórejskom polostrove došlo k pozitívnym zmenám a všetky strany sa zapojil do "úprimných diskusií." Vyjadril tiež nádej, že stretnutie medzi severokórejským lídrom Kim Čong-unom a americkým prezidentom Donaldom Trumpom "zvýši vzájomné porozumenie".

Zjavujú sa rušivé faktory

Avšak s ohľadom na historickú skúsenosť uviedol, že vo chvíli uvoľnenia situácie na polostrove sa zjavujú rôzne druhy rušivých faktorov. "Preto vyzývame všetky strany, aby si zachovali sústredenosť, vynechali rušivé zasahovanie a pevne sa držali správnej cesty dialógu a vyjednávania," dodal šéf čínskej diplomacie.

Kim Čong-un sa zaviazal k denuklearizácii a vyjadril ochotu stretnúť sa s americkými predstaviteľmi, uviedla Čína po jeho schôdzke s prezidentom Si Ťin-pchingom v Pekingu. Kim by sa mal stretnúť s Trumpom v máji na rozhovoroch o jadrovom odzbrojení, aj keď miesto a čas ešte neboli stanovené. Summit medzi Južnou a Severnou Kóreou sa očakáva 27. apríla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok