Vydajú Puigdemonta do Španielska? Rozhodne o tom súd

TA3 TASR
3.4.2018 13:01

Prokuratúra v severonemeckom Šlezvicku-Holštajnsku požiadala tamojší súd o uvalenie väzby na katalánskeho expremiéra Carlesa Puigdemonta. Podľa nemeckých médií úrady vyhodnotili žiadosť o jeho vydanie do Španielska ako oprávnenú. Bojovník za katalánsku nezávislosť čelí v rodnej krajine obžalobe zo vzbury.

Generálna prokuratúra v Šlezvicku-Holštajsku požiadala Vrchný krajinský súd o schválenie vydania bývalého katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta do Španielska. Žiadosť o jeho extradíciu doručila súdu po "intenzívnom preskúmaní" európskeho zatykača, ktorý voči Puigdemontovi vydalo koncom marca Španielsko. Súdu teraz pravdepodobne potrvá niekoľko dní, kým o vydaní rozhodne.

Puigdemont bol zadržaný v nedeľu 25. marca krátko predpoludním v Šlezvicku-Holštajnsku, keď sa vracal autom zo Škandinávie do Belgicka, kam sa uchýlil po zosadení svojej vlády v Barcelone. Španielsky najvyšší súd v Madride totiž tesne predtým rozhodol o opätovnom vydaní európskeho zatýkacieho rozkazu na Puigdemonta a šiestich ďalších katalánskych politikov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

V prípade, že by sa Puigdemont vrátil do Španielska, hrozilo by mu najmenej 25-ročné väzenie za trestné činy, ktorých sa mal dopustiť svojím podielom na organizovaní vlaňajšieho referenda o osamostatnení Katalánska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok