Tymošenkovej prevoz do nemocnice sa odkladá

TA3, TASR
8.5.2012 13:16

Bývalá ukrajinská premiérka Julia Tymošenková, ktorá si vo väznici v Charkove odpykáva sedemročný trest za zneužitie právomocí, súhlasila s liečbou svojich problémov s chrbticou, ak ju bude viesť tím nemeckého lekára Lutza Harmsa.

Oznámil to dnes Tymošenkovej právny zástupca Serhyj Vlasenko podľa ukrajinskej tlačovej agentúry UNIAN.
Tymošenková (51) drží už dva týždne hladovku na protest proti údajnému týraniu vo väzení. Tvrdí, že ju dozorcovia bili a vykrúcali jej ruky aj nohy, keď ju nútene odvážali do nemocnice na liečbu chrbtice. Bývalá premiérka odmieta, aby jej zdravotnú starostlivosť poskytli miestni lekári. Jej právnik ozrejmil, že sa tak rozhodla pre tlak, ktorý na lekárov vyvíja vláda ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča.


Lekári z berlínskej kliniky Charité, ktorých príchod na Tymošenkovej žiadosť odobrili ukrajinské úrady, koncom apríla konštatovali, že bývalá premiérka trpí akútnym prolapsom medzistavcovej platničky.
Doktor Harms pri príchode do Charkova v pondelok večer podľa agentúry RIA Novosti konštatoval, že tempo liečby Tymošenkovej bude závisieť od toho, ako sa na jej zdraví podpísala hladovka. S liečbou v charkovskej nemocnici by Harms mal začať v stredu, keď sa aj skončí protestná hladovka väznenej ukrajinskej expremiérky.


Proces s Tymošenkovou ostro kritizujú západné krajiny, považujú ho za politicky motivovaný. Medzi najhlasnejších európskych kritikov patrí Nemecko, ktoré, podobne ako ďalšie krajiny EÚ, oznámilo, že sa jeho predstavitelia nezúčastnia žiadneho zápasu na majstrovstvách Európy vo futbale. Tie sa budúci mesiac konajú v Poľsku a Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok