Bezpečnostná rada OSN rozšírila čiernu listinu, schválila nové sankcie

TA3 TASR
31.3.2018 09:16

Organizácia spojených národov pridala na čiernu listinu ďalších 49 subjektov za porušovanie sankcií voči KĽDR. Ide o námorné lode, lodné spoločnosti a jedného podnikateľa. Obviňuje ich, že s KĽDR nelegálne obchodujú s ropou a uhlím.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová uviedla, že príslušný výbor BR OSN schválil sankcie voči 21 lodným spoločnostiam, 27 plavidlám a jednému podnikateľovi. Tieto subjekty podľa Washingtonu porušili medzinárodné sankcie uvalené na KĽDR kvôli jej jadrovému a raketovému programu. Agentúra DPA pripomenula, že administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa vo februári oznámila balík najrozsiahlejších ekonomických obmedzení, aké boli doposiaľ uvalené na tento štát.

Cieľom týchto sankcií je bojovať proti nelegálnemu námornému obchodovaniu KĽDR s ropou a uhlím, ako aj snaha zabrániť niektorým subjektom a lodiam, aby im v tom pomáhali, uviedla Haleyová vo vyhlásení. Ďalej dodala, že schválenie týchto sankcií je "jasným znakom" toho, že v snahe vyvíjať maximálny tlak na severokórejský režim je medzinárodné spoločenstvo jednotné.

K schváleniu nových sankcií prišlo napriek očakávanému májovému stretnutiu severokórejského vodcu Kim Čong-una s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Bezpečnostná rada OSN za posledný rok zaviedla tri série sankcií voči KĽDR, aby ju pripravila o zisky a prostriedky využiteľné na vývoj jadrových zbraní a balistických striel. Tieto zbrane predstavujú čoraz väčšiu hrozbu pre pevninu USA. Washington sa obzvlášť obáva vývozu severokórejského uhlia, ktorý zakazujú sankcie OSN, a prekladania importovaných ropných produktov z lode na loď.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok