Z lode Rena, ktorá uviazla pri Novom Zélande, uniká do mora čoraz viac oleja

TASR
11.10.2011 15:18

Výrazné zhoršenie počasia v oblasti Nového Zélandu skomplikovalo práce pri záchrane kontajnerovej lode Rena, ktorá minulý týždeň uviazla na útesoch Severného ostrova. Zo stroskotanej lode uniklo dnes približne päťnásobne viac paliva ako v prvých dňoch havárie, informovali miestne úrady.

Z lode Rena, ktorá uviazla pri Novom Zélande, uniká do mora čoraz viac oleja

Vláda Nového Zélandu vyhlásila, že ide v histórii krajiny o zatiaľ najhoršiu environmentálnu katastrofu v jej morských vodách.

Ministerstvo životného prostredia uviedlo, že na plážach Severného ostrova našli 53 uhynutých vtákov. Záchranári ošetrili ďalšie desiatky vodných vtákov a malých tučniakov, ktoré zasiahol olej. Úrady bezprostredne po havárii lode, plaviacej sa pod libérijskou vlajkou, vydali varovanie, aby ľudia nejedli mäso zo zvierat, ktoré by mohli byť kontaminované.

Z takmer 50.000 ton vážiacej lode Rena, ktorá viezla 2100 kontajnerov, vytiekli zo zatiaľ nelokalizovanej praskliny v trupe plavidla stovky ton palivového oleja. Ako uviedol šéf koordinačného tímu záchranárov Nick Bohm, dnes vytieklo z lode približne 390 ton oleja.

Prvotné odhady po havárii hovorili, že do mora mohlo uniknúť iba 20-30 ton oleja.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok