Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Netreba ani dotykový telefón, čelenka Lucy vám číta myšlienky

Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
30. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak niečo v budúcnosti nahradí dotykové obrazovky telefónov bude to zrejme ovládanie priamo myšlienkami. Čo nám síce zoberie aj ten posledný drobný pohyb, teda prstom po obrazovke, ale zasa pridá omnoho väčšiu škálu možností. Také niečo inšpirovalo aj zakladateľov spoločnosti BrainCo.

Základ tejto spoločnosti vznikol na Harwarde, kde sa spojila skupina študentov s rovnakým nadšením pre výskum BMI, čo je skratka pre Brain Machine Interface. V roku 2015 sa im podarilo získať na svoje vynálezy financie a tak uzreli svetlo sveta hneď dva produkty. Čelenka Focus, ako už jej názov napovedá, sa špecializuje na meranie sústredenia.

Spoločnosť BrainCo vyvinula nositeľné zariadenie v podobe čelenky Lucy pre ovládanie myšlienkami.

Hlavné využitie vidia tvorcovia hlavne v školstve, kde chcú dať učiteľom možnosť preveriť si, či ich systém učenia dokáže žiakov zaujať. Ale využitie samozrejme môže byť aj v pracovnej sfére, hlavne pri zamestnaniach, kde sa vyžaduje veľká miera sústredenia, ako napríklad pri pilotoch, či chirurgoch.

Druhý produkt je čelenka s názvom Lucy. Tá ma oveľa praktickejšie zameranie a to na konkrétne ovládanie rôznych prístrojov či zariadení. Funguje to však cez medzi aplikáciu. Tá, po zladení s vašimi mentálnymi pokynmi, vysiela signály do zariadení, ktoré by ste obyčajne ovládali cez smartfón. Napríklad hračky, inteligentné domácnosti, či jednoducho robotov.

Spoločnosť BrainCo vyvinula nositeľné zariadenie v podobe čelenky Lucy pre ovládanie myšlienkami.

Čelenka tak môže pomôcť nielen pohybovo hendikepovaným ľuďom ovládať zariadenia, či dokonca svoj elektrický vozík, ale dokáže pomôcť aj profesionálom. Ako príklad sa dá uviesť ovládanie dronu.

Čo dodať? Zrejme nás čaká nový zlom v technológiách a možno to pre mnohých z nás bude znamenať rovnako ťažký prechod, ako pre dnešných seniorov na dotykové ovládanie.

Spoločnosť BrainCo vyvinula nositeľné zariadenie v podobe čelenky Lucy pre ovládanie myšlienkami.