Rusko prichystalo odvetu za diplomatov, zatvorí americký konzulát

TA3 TASR
29.3.2018 20:10

Rusko vyhostí 60 amerických diplomatov a zatvorí americký konzulát v Petrohrade. Takisto vyhostí rovnaký počet diplomatov, koľko ich konkrétne štáty vypovedali späť do Ruska. Oznámil to vo štvrtok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Vyhostenie amerických diplomatov je reakciou na rovnaký krok Washingtonu, ktorý v pondelok 26. marca nariadil vyhostenie 60 ruských diplomatov a zatvorenie ruského konzulátu v meste Seattle v americkom štáte Washington. Na ruské ministerstvo zahraničných vecí bol zároveň predvolaný veľvyslanec USA v Rusku Jon Huntsman, ktorý bude oboznámený o podrobnostiach.

Americkí diplomati musia opustiť územie Ruskej federácie do 5. apríla, uviedla agentúra TASS. Spojené štáty a ďalšie krajiny pristúpili k vyhosteniu ruských diplomatov v reakcii na útok na bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju, ku ktorému došlo 4. marca v anglickom meste Salisbury. Británia z útoku, pri ktorom bola použitá nervovoparalytická látka novičok, obvinila Moskvu. Tá akúkoľvek spojitosť s prípadom Skripaľ odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok