Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

OLED televízory Philips posúvajú spracovanie obrazu na vyššiu úroveň

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vyzerá to tak, že OLED technológie majú zelenú. Popri LG, Sony a niektorých ďalších výrobcoch vstúpil do tohto segmentu aj TP Vision s televízormi Philips. Túto technológiu nasadil do svojich najvyšších modelov, ktoré si svoju európsku premiéru odbili v Prahe a naša technologická redakcia bola samozrejme pri tom.

Na podujatí v susednej Prahe predstavil TP Vicion kompletné portfólio svojich zariadení pre rok 2018, ktoré sú vo väčšine domácnostiach centrom zábavy v obývačkách. Portfólio tvoria televízory od tých najmenších, s uhlopriečkou 22, až po 75 palcové obrazovky. LED televízory však nepoháňa známa technológia Quantum Dot ale IPS Nano Cell.

„IPS Nano Cell vám teraz dáva rovnaký farebný výkon ako Quantum dot, no vo veľmi konzistentných uhloch pohľadu. Čiže nezáleží, kde sedíte, stále máte 90 percent farebného gamutu DCI,“ vysvetľuje pán Danny Tack, Broadcast Strategy and Planning, TP Vision.

Vlajkové lode holandského výrobcu sa už chvália inovatívnou technológiou OLED. Výrobca pritom stavil na dva najvyššie modely.

„Ten OLED obraz vyzerá veľmi pekne v porovnaní práve trebárs s tým klasickým LCD. Úplná čierna, úplná biela, široký farebný gamut,“ hovorí pán Michal Bezouška, technická podpora, TP Vision.

Samotnú silu televízora však určuje nielen zobrazovací panel, ale aj hardvérová výbava vo vnútri. V tomto smere má Philips pomerne silnú zbraň v podobe výkonného obrazového procesora P5.

„Síce bol predstavený vlani, ale tento rok došlo k určitým vylepšeniam. A sú vlastne použité tie procesory práve nielen kvôli kvalite obrazu, ale aj pre to zrýchlenie vlastne celého systému,“ vysvetľuje pán Michal Bezouška, technická podpora, TP Vision.

„Naša P5ťka vylepšuje kvalitu obrazu v piatich pilieroch. Je to ostrosť, farebnosť, kontrast a pohyb a teraz sme pridali piaty pilier, ktorým je vylepšenie kvality zdroja,“ dopĺňa pán Danny Tack, Broadcast Strategy and Planning, TP Vision.

Práve P5ťka dokáže teda urobiť akoby zázraky aj pri zobrazovaní videa z menej kvalitného zdroja obsahu.

„Spotrebitelia pozerajú rôznu kvalitu obsahu od nízkej SD kvality až po najvyššie 4K rozlíšenie. Práve pri tej horšej kvalite zdroja technológia Source Perfection potláča artefakty, vyčistí obraz a zvyšuje ostrosť a kontrast zdroja. P5ťka je na to ako stvorená.“

Spoločnosť TP Vision na podujatí v Prahe predstavila svoje nové OLED a LCD televízory Philips pre rok 2018.

Obrazový procesor sa rovnako stará aj o to, aby mal divák takmer dokonalý zážitok pri sledovaní dynamických športových podujatí. V porovnaní s televízormi iných výrobcov tak televízory Philips dokážu vďaka funkcii Perfect Natural Motion dodať kontinuálnu plynulú trajektóriu pohybu a divákovi neujde žiadna akcia ani zo športov ako je hokej, futbal, tenis či bejzbal.

Zážitok nielen zo športových podujatí pritom dokáže umocniť aj patentovaná technológia Ambilight, vďaka ktorej vznikajú farebné efekty z obrazu na stene za televízorom pre dokreslenie atmosféry.

„Pridáva vám extra dimenziu obrazu a takisto na diváka pôsobí relaxačne. Silný kontrast vyžarovania obrazovky v tmavej miestnosti bez zapnutých svetiel je s Ambilight svetelnými efektmi, vychádzajúcimi zo zadnej strany televízora, oveľa príjemnejší pre oči,“ dodáva Danny Tack, Broadcast Strategy and Planning, TP Vision.

Pri technológii Ambilight dokonca televízory komunikujú aj s inteligentným osvetlením so žiarovkami Philips Hue, ktoré efekt Ambilightu ešte znásobia. Vyspelosťou holandských zariadení je aj to, že väčšina z nich si prináša operačný systém Android TV. Veď napokon Philips bol zrejme prvým, kto tento systém do televízorov zaviedol.

V nadväznosti Androidu na Google sa do televízorov Philips dostáva po novom aj digitálny hlasový asistent. Mnohé z funkcií televízora budú teda fungovať tak, že na neho budete rozprávať cez mikrofón zabudovaný v diaľkovom ovládači.

Nemenej dôležitý je pre mnohých spotrebiteľov aj dizajn televízora a v tomto smere je Philips unikátny v tom, že má pre tento účel vytvorené samostatné dizajnérske oddelenie. Takto sa na svetlo sveta dostal napríklad televízor s integrovaným zvukovým systémom v podstavci, alebo ďalšie zariadenie, ktoré má soundbar zabudovaný priamo v tele a je rovnako tenký ako samotný televízor.

V rámci zvuku disponujú najvyššie modely aj technológiou Triple Ring, ktorá zo zadnej strany televízora dokáže cez inovatívny tenký subwoofer prenášať hlboké tóny v dostatočnom výkone a kvalite aj pre náročnejšieho diváka.

Modelový rad televízorov Philips pre tento rok je teda nabitý inovatívnymi technológiami, vďaka ktorým by sa aj tieto televízory mohli stať stredobodom zábavy v nejednej modernej domácnosti.