OSN má problém, Trump nechce platiť miliardy na mierové operácie

TA3 TASR
29.3.2018 10:14

Spojené štáty americké už nebudú platiť viac ako štvrtinu z mnohomiliardových výdavkov na mierové operácie Organizácie Spojených národov, uviedla americká veľvyslankyňa pri OSN Nikky Haleyová.

OSN má problém, Trump nechce platiť miliardy na mierové operácie
SITA/AP

"Dozor nad zachovaním mieru je spoločná zodpovednosť," konštatovala Haleyová počas diskusie Bezpečnostnej rady OSN o reforme mierových operácií a spomenula 25-percentný strop v americkom zákone. USA sú s 28,5 percenta najväčším prispievateľom do tohtoročného rozpočtu na mierové operácie OSN vo výške 7,3 miliardy dolárov. Druhým najväčším prispievateľom je Čína s viac ako desiatimi percentami.

OSN v súčasnosti riadi 15 mierových misií na celom svete, pričom najviac ich je v afrických krajinách. Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa sa sťažovala na výšku výdavkov a presadzovala zníženie tohtoročného rozpočtu. Je o 570 miliónov dolárov nižší ako minuloročný, avšak išlo o menší pokles, ako USA požadovali.

Niektoré mierové misie boli oceňované, že pomáhajú chrániť civilistov a obnovovať stabilitu, ale iné sa stali terčom kritiky za korupciu a neefektívnosť. Mierové misie taktiež zatienili obvinenia zo sexuálneho zneužívania a vykorisťovania. Agentúra AP informovala minulý rok o približne 2000 sťažnostiach na takéto správanie členov mierových misií a iného personálu OSN v priebehu 12 rokov na celom svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok